Arhitecți din Cernăuți au semnalat Primăriei orașului că în spatele monumentului poetului Mihai Eminescu au loc lucrări de construcții neautorizate.
Filiala Cernăuți a Uniunii Arhitecților din Ucraina precizează că lucrările care au loc în centrul orașului, în zona unui monument, încalcă legislația în vigoare privind protecția patrimoniului cultural.
Specialiștii constată o absență de interes din partea autorităților locale vizavi de necesitatea monitorizării acestor și altor lucrări, solicitând să fie creată o comisie pentru studierea problemei, informează agenția BucPress.
Prezența lui Mihai Eminescu la Cernăuți între 1858 și 1866, chiar dacă cu intermitențe, a rămas vie în memoria bucovinenilor, atât a contemporanilor săi, cât și a urmașilor acestora. Adus de un tată dornic de a asigura o educație aleasă copiilor săi, aici urma să-și continue studiile începute în țară; aici a început să scrie primele sale versuri și tot de aici le trimite la „Familia” lui Vulcan de la Pesta, revistă care îi va deschide cu mare bucurie paginile în numărul 6 din 25 februarie/9 martie 1866; aici, la moartea profesorului și mentorului său drag îi va fi publicată prima sa poezie, „La mormântul lui Aron Pumnul”, în broșura „Lacrimioarele învețeceilor gimnesiaști din Cerneuți la mormîntul prea iubitului lor profesoriu Arune Pumnul”; tot aici, va urmări cu deosebită atenție spectacolele trupei Fanny Tardini, ținute la Hotelul „Moldova”, trupă pe care o va însoți mai târziu prin țară; și tot aici va lega numeroase și trainice prietenii, cu mulți dintre colegii cernăuțeni reîntâlnindu-se peste numai câțiva ani la Viena.
În anul 2000, la împlinirea a 150 de ani de la naşterea poetului, în spatele fostului Palat Cultural Român este amplasată statuia lui Mihai Eminescu. Monumentul este realizat de sculptorul cernăuţean Dumitru Gorscovski.