Asociaţiile Moldova Fruct, Federaţia Naţională a Fermierilor, Uniunea Republicană „Uniagroprotect” și Federaţia Naţională a Agricultorilor „FARM” au adresat o scrisoare către Guverul României în care au solicitat sprijin pentru agricultorii din Republica Moldova care au fost grav afectaţi în acest an de seceta dezastruoasă şi grindină.
Solicitarea vine după ce cele patru asociaţii din domeniul agricol s-au întâlnit cu premierul Ion Chicu, ajungând la concluzia că Guvernul de la Chişinău „are o abordare superficială şi chiar iresponsabilă” faţă de situaţia din agricultură.
Agricultorii cer României să examineze posibilitatea de a acorda un ajutor umanitar cu seminţe de grâu, motorină, îngrăşăminte pentru efectuarea semănatului de toamnă. Fermierii spun că cei 1.000 de lei/ha pe care Guvernul intenţionază să îl ofere este „absolut ineficient în comparaţie cu cheltuielile reale”.
„Noi cunoaștem foarte bine și suntem profund recunoscători autorităților de la București pentru sprijinul generos și multiplu acordat cetățenilor Republicii Moldova în cele mai dificile momente de la 1991 până în prezent, dar care, cu regret, nu întotdeauna au fost apreciate de către conducerile politice de la Chișinău. Indiferent de coloratura politică a guvernelor care s-au perindat la putere la Chișinău, România, Guvernul și cetățenii români au continuat să ne ajute necondiționat ca de la frate la frate”, se arată în textul scrisorii.
Ieri, Guvernul Republicii Moldova a alocat 100 de milioane de lei pentru acordarea ajutorului agricultorilor care au înregistrat pierderi la recolta din anul 2020, în urma calamităţilor naturale. Sursele financiare au fost prevăzute din Fondul de intervenţie al Guvernului. Tot în acest scop, Guvernul a majorat de la 100 milioane lei la 200 milioane lei mijloacele alocate din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural. Astfel, în total, Executivul va repartiza 300 milioane de lei pentru compensarea parţială a pierderilor la culturile de grupa I.
Aceasta a permis majorarea compensaţiilor per hectar de la 1500 de lei pentru grâul de toamnă, orz – 1530 lei, rapiţa – 2100 lei, terenurile reînsămânţate – 1620 lei, legumele – 2 000 lei, viţă-de-vie – 3 000 de lei. La unele culturi, compensaţia/ha va fi majorată chiar şi de 3 ori. Anterior, cuantumul la hectar constituia, în mediu, 1 mie lei.
Estimările MADRM arată că seceta şi ploile cu grindină din ultimul an au afectat cca 200 mii hectare de teren agricol. Majoritatea culturilor au fost compromise în proporţie de peste 60%, cauzând un prejudiciu total de 1,2 miliarde lei agricultorilor din R. Moldova. Până acum, AIPA a recepţionat 75 de dosare, iar suma despăgubirilor solicitate depăşeşte 7 milioane 350 mii lei. Agricultorii pot depune dosarele până pe 18 septembrie 2020.