Casa din Republica Moldova, în care s-a născut marele poet Adrian Păunescu, a fost renovată și inaugurată astăzi oficial, după ce timp de mai mulți ani s-a aflat în paragină.
Locuința din Copăceni, Sângerei a regretatului poet a devenit acum un muzeu al literaturii române, după ce a fost cumpărată și reconstruită de Asociația „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” din România, președinția căreia este deținută de Consiliul Județean Prahova.
Ludmila Sfârloagă, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, a anunțat că lucrările de reconstrucție au durat un an și patru luni. „O zi frumoasă astăzi pe meleaguri basarabene. Inaugurarea Casei memoriale Adrian Păunescu la Copăceni, Sângerei. Cu toată împotrivirea vremurilor, am reușit”.
Totodată, sursa a subliniat că „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” a achiziționat această casă care se afla în paragină și a reabilitat-o, a racordat-o la utilități, a construit și o scenă permanentă pentru festivaluri.
La inaugurarea casei-muzeu au participat scriitori și oameni de cultură, deputați din Parlamentele de la București și Chișinău, dar și simpli cetățeni. „Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au demonstrat că se poate. Mulțumim Prea Sfinției sale Antonie, episcop de Bălți pentru slujba de sfințire. Mulțumim Nicolae Jelescu si Viorel Burlacu pentru mini spectacolul de excepție! Mulțumim deputaților Ion Leuca și Constantin Codreanu, colegilor președinți Ion Cojocari, Grigore Corcodel, Sergiu Artene. Mulțumim minunaților academicieni Gheorghe Duca, Nicolae Dabija și Valeriu Matei pentru discursurile excepționale. Mulțumim diplomaților români de la Chișinău și Bălți pentru ajutor! Mulțumim tuturor! Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât!”, a mai transmis Ludmila Sfârloagă.
Amintim că pentru cumpărarea casei lui Adrian Păunescu, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a alocat 10 mii de euro, iar alte 64 de mii de euro au fost folosite pentru lucrările de construcție și reabilitare.