Pe 27 august 1991, Republica Moldova îşi proclama independenţa faţă de URSS. Acest act reprezenta un succes al Mişcării de Renaştere şi de Eliberare Naţională și era perceput ca o etapă spre realizarea Unirii cu România.
„Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, se arată în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova adoptată la 27 august 1991.
Document a fost adoptat de Primul Parlament al Republicii Moldova, în momentul în care în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului s-au adunat sute de mii de oameni care au cerut independența statului față de URSS, în care a fost înglobat forțat în 1940.
Declaraţia de Independenţă de pe 27 august 1991 a fost distrusă în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009. Ulterior, documentul a fost restabilit într-o şedinţă festivă din 26 aprilie 2010 a Legislativului.
Pe 27 martie 1992, Republica Moldova a devenit membru al ONU, iar pe 13 iulie 1995 – membru al Consiliului Europei, fiind primul stat din spațiul ex-sovietic primit în acest for european. România a fost prima țară care a recunoscut Independența Republicii Moldova.
Manifestările din acest an dedicate Zilei Independenței vor fi foarte modeste în comparație cu anii trecuți, din cauza crizei sanitare, provocată de noul coronavirus. Autoritățile de la Chișinău au participat la tradiționalele depuneri de flori la monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar începând cu ora 11:00 va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Național.