Gazoductul Ungheni-Chișinău, securizat. Vezi ce instituție a achiziționat 25% în compania Vestmoldtransgaz

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare de 25% din Vestmoldtransgaz, compania de transport gaze care operează conducta nou construită Ungheni-Chișinău.

„Această interconectare va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiție esențială pentru dezvoltarea economică a țării”, a declarat Alain Pilloux, vice-președintele BERD.

BERD a investit 20 de milioane de euro ca parte a unei majorări de capital în Vestmoldtransgaz. Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiara a SNTGN Transgaz, SA compania care operează sistemul românesc de transport de gaze naturale.

BERD a acordat asistență VMTG în ceea ce privește componenta de mediu și social a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a amintit că în luna martie instituția pe care o administrează și BERD au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic din România.

Conducta Ungheni-Chișinău cu o lungime de 120 km va deveni în curând operațională și va întregi interconectarea sistemelor de transport de gaze din România și Moldova prin racordarea Chișinăului la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României, Iași și Ungheni din Republica Moldova. Construcția conductei a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), precum  și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

 

Next Post

Arhiva InfoPrut