Joi, 27 august 2020, președintele pro-rus Igor Dodon a prezentat un text incomplet al Declarației de Independență a Republicii Moldova. Ulterior, istoricul și politologul Anatol Țăranu, fost deputat, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, a reacționat dur la această nouă tentativă de lichidare a actului respectiv.
Incidentul a avut loc în cadrul ceremoniei de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”, acolo unde Igor Dodon și administrația sa au pus o copilă să citească un text incomplet al Declarației de Independență, ceea ce a denaturat adevărul istoric.
Mai jos vă prezentăm cu roșu pasajele omise din Declarația de Independență:
Ulterior, istoricul și politologul Anatol Țăranu, fost deputat, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova a comentat acest incident, menționând că Dodon este un „președinte intrus”.
„Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost votată și semnată pe 27 august 1991 de 278 de deputați în Parlament și confirmată de Marea Adunare Națională din aceiași zi. Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) și-a proclamat Independența față de Uniunea Sovietică, devenind Republica Moldova. Declarația de Independență spre deosebire de textul Constituției, de exemplu, nu poate fi înlocuită prin alt document fondator, textul ei nu poate fi revizuit s-au redactat. Orice încercare de acest fel este o crimă care subminează temeliile statului Republica Moldova și se cere taxată corespunzător”, a explicat fostul parlamentar.
Totodată, istoricul a subliniat că textul Declarației de Independență conține prevederi fundamentale despre identitatea istorică, național-culturală și politică a Moldovei la Est de Prut, fiind un document stavilă în calea oricăror tentative de reabilitare a jugului colonial.
„Concomitent, Declarația de Independență stipulează clar caracterul identitar românesc al Republicii Moldova, fapt ce trezește furie și dorință nesăbuită din partea cotropitorilor străini și colaboraționiștilor lor din interior de a minimaliza valoarea acestui document-fondator al statului moldovenesc. Prima încercare de acest fel s-a consumat în anul 1994, când majoritatea agrarian-socialistă a Parlamentului a adoptat Constituția, ignorând prevederile principiale ale Declarației de Independență. A doua tentativă a avut loc în anul 2009, prin nimicirea originalului Declarației de Independență, păstrat în sediul Parlamentului și care a ars cu complicitatea de netăgăduit a guvernării Voronin-Lupu-Greceanîi în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. Ulterior, în 2010, Declarația de Independență a fost restaurată, fiecare deputat care a semnat documentul original fiind invitat să-și reconfirme semnătura. Astăzi asistăm la o nouă tentativă de lichidare a Declarației de Independență prin actul de revizuire frauduloasă a ei, în timpul prezentării oficiale a textului Declarației în cadrul festivităților cu prilejul zilei Independenții, desfășurate în prezența și sub patronajul președintelui Dodon”, a punctat Anatol Țăranu.
Potrivit semnatarului Declarației de Independență, din textul citit oficial la solemnitatea lui Dodon au fost omise pasaje cu caracter principial din documentul autentic, pasaje care supără urechea moldoveniștilor-stataliști și care demască actele de cotropire și de deznaționalizare a teritoriului între Prut și Nistru în trecut. „Deci, s-a comis o denaturare conștientă a conținutului Declarației de Independență pe potriva intereselor politice de grup și fostei metropole coloniale. Prin această acțiune, președintele Dodon, s-a aliniat acțiunilor subversive împotriva statului Republica Moldova și, pe această cale, nimerește sub incidența responsabilităților Procuraturii Generale, sesizarea căreia devine o cauză patriotică a deputaților actualului Parlament”, a mai conchis Anatol Țăranu,