Blocul Electoral Unirea a depus actele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC) a grupului de inițiativă, în vederea susținerii candidatului la prezidențiale – Dorin Chirtoacă.
„După mandatele obținute la Primăria Chișinău, cel de-al doilea oraș românesc ca mărime din spațiul României Mari, mi-ar fi plăcut să depun actele pentru a candida la Președinția României. Așa ar fi fost firesc. Să fim o țară și, respectiv, lucrurile să fie așezate, să beneficiem de dezvoltare, securitate, speranța într-o viață mai bună care este dincolo de Prut. Facem acest efort aici pentru Unire și împotriva lui Dodon”, a declarat liderul PL după depunerea actelor.
În opinia lui Dorin Chirtoacă, procedura de colectare a semnăturilor este una riscantă în contextul pandemiei. „Trebuie colectate cel puțin 15-16 mii de semnături. Noi am comunicat că aceasta este o problemă mai ales pe perioada de pandemie, pentru că odată cu colectarea acestora ar însemna să răspândim și pandemia. Însă dacă tot nu s-au schimbat regulile, cu măsurile de protecție vom face acest efort”, a mai punctat candidatul Blocul Electoral Unirea.
În altă ordine de idei, sursa a insistat asupra faptului că politicienii de dreapta ar trebui să-și unească eforturile pentru a lupta în campania electorală împotriva lui Igor Dodon.
„Mi-au spus colegii de la CEC că sunt al nouălea candidat înscris în cursă. Iată că deja suntem nouă candidați, fără să apară cel pe care trebuie să-l dăm jos, și anume Dodon. Asta ar trebui să dea de gândit tuturor. Ar fi fost foarte bine și cred, în continuare, că ar fi foarte bine să fie un singur candidat împotriva lui Dodon, astfel încât să fie mai ușor de pregătit campania electorală. (…) Situația ar fi perfectă dacă ne-am uni cu toții forțele și am înlătura regimul care ne călărește”, a specificat Dorin Chirtoacă.
Până acum, pe lângă Dorin Chirtoacă, la CEC au mai depus actele următorii pretendenți: Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”), Ion Costaș (independent) și Aleksandr Kalinin (Partidul Regiunilor).
Menționăm că perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova este 1 septembrie – 1 octombrie.
Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.