Igor Dodon se arată sceptic că prin Gazoductul Iaşi-Chişinău poate fi livrat gaz spre R. Moldova din altă parte decât din Federaţia Rusă. În acest sens, preşedintele a decis să glumească şi a spus că mai mult gaz ar putea fi livrat din direcţia R. Moldova către România, decât invers, notează Adevărul.
În plus, Dodon a dat de înţeles că scopul gazoductului respectiv este să servească drept alternativă de livrare a gazelor dinspre Rusia, în caz că Ucraina va interzice tranzitul pe teritoriul său.
„Cred că gaz se va duce mai mult încolo decât încoace. Noi înţelegem de ce a fost construit şi consider că este bine că a fost construit, pentru că minimizează riscurile prin care am trecut în 2009, când Ucraina a închis, iar noi stăteam fără gaz. De aceea, acest gazoduct este bun, din acest punct de vedere. Însă noi înţelegem că dacă va fi un „force majeure”, va veni tot gaz rusesc, care va veni pur şi simplu prin jur. Acesta e scopul acestui gazoduct”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă.
Gazoductul Iași-Ungheni – Chișinău a fost gândit pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova, confruntată deseori cu dificultăți în relația cu compania rusă Gazprom, compania rusă care are monopolul pe transportul și furnizarea de gaze peste Prut.
Este format din două părți distincte, ambele construite de Transgaz: conducta Iași – Ungheni (care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014) și conducta Ungheni – Chișinău, care a fost terminată de curând și va conecta sistemul de transport al Republicii Moldova la sistemul din România (SNT).
Lungimea totală a conductei este de 120 km, iar proiectul prevede și construirea a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni). Capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.