Candidatul independent Ion Costaș, primul ministru al Apărării de la Chișinău, nu va putea participa la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea acestuia la scrutinul din 1 noiembrie 2020.
Motivul invocat de CEC a fost că procedura de desemnare a candidatului Ion Costaș la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă nu au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens. Într-o situație similară se află și candidatul Alexandr Kalinin.
Precizăm că generalul Ion Costaș și-a exprimat intenția de a candida independent „la cerința oamenilor de bună-credință, a combatanților, participanților la război”. El s-a declarat împotriva stataliștilor și a subliniat că vrea unirea cu România, care este „unica soluție viabilă pentru a ne integra în spațiul european”.
Totodată, în ședința din 3 septembrie, CEC a înregistrat șapte grupuri de inițiativă pentru susținerea următorilor candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova:
- Tudor Deliu, candidat desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova;
- Renato Usatîi, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;
- Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
- Maia Sandu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
- Andrian Candu, candidat desemnat de Partidul Politic „PRO MOLDOVA”;
- Octavian Țîcu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
- Dorin Chirtoacă, candidat desemnat de Blocul electoral UNIREA;
Astfel, membrii grupurilor de inițiativă înregistrate urmează să colecteze, până la 1 octombrie 2020, cel puțin 15 mii, dar nu mai mult de 25 de mii de semnături, care vor fi prezentate la CEC. După examinarea acestora, autoritatea electorală va lua o decizie în privința înregistrării candidaților în cursa electorală pentru funcția de șef al statului.