Clasa politică de la Chișinău e împotriva Unirii și a integrării europene pentru că nu ar mai putea fura și face bani. Declarații în acest sens a fost făcute de Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova.
Potrivit sursei, ideea unionistă este foarte apropiată de ideea de integrare europeană. „Curentul unionist nu este opus ideii de independență a Republicii Moldova. Trebuie să înțelegem că unionismul care este promovat atât de Mișcarea Politică Unirea, cât și de Partidul Unității Naționale reprezintă mesaje politice. Mesajul politic nu trebuie văzut ca un mesaj tehnic. Nu înseamnă că dacă votezi un președinte unionist, mâine dimineață se deschid frontierele, cedăm pașapoartele moldovenești, primim toți pașapoarte românești și schimbăm lei moldovenești pe cei românești. Asta ar fi o aberație. De fapt, ideea unionistă este foarte apropiată de ideea de integrare europeană. Există oameni care doresc integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Însă, noi cu toții suntem conștienți că avem o clasă politică care nu va accepta acest lucru, deoarece integrarea Republicii Moldova în UE înseamnă imposibilitatea de a fura și de a face bani”, a specificat Alexandru Tănase.
Și atunci, mai adăugă fostul președinte al CC, o bună parte din alegători consideră că integrarea europeană poate a avea loc mai simplu și în mod previzibil prin unificarea celor două state românești. „Nu e o problemă și nu există nicio contradicție în acest sens. Sigur că, dacă noi reducem la absurd mesajul unionist și îl calificăm ca un mesaj a unui grup de partizani care vor să dea foc la Parlament și mâine să incendieze punctele vamale, atunci poți formula concluzii din astea aberante, dar la modul practic nu e așa. Noi am avut foarte mulți oameni care au avut opțiunea unionistă în administrație și au fost foarte buni. Una pe alta nu se exclude”, a mai punctat sursa.
Totodată, Alexandru Tănase consideră că demonizarea unionismului este o strategie gândită pentru a împiedica acest curent să aibă o reprezentare parlamentară. „Și este o idee foarte proastă. Înțeleg că Rusia este beneficiarul unor asemenea proiecte, dar de fapt cei care se identifică ca unioniști, dacă analizăm atent structura acestor alegători, sunt oameni educați, oameni școliți, intelectualitatea, sunt oameni fără de care nu poți construi un stat. Și atunci când îi lași pe aceștia fără reprezentare parlamentară, ei nu se mai identifică, ceea ce este greșit. Este corect, la modul practic, să fie reprezentate toate opțiunile”, a declarat fostul președinte al CC în cadrul unei emisiuni tv.
În context, acesta a subliniat că așa cum avem partidului lui Dodon, care este pro-Rusia și reprezintă electoratul nostalgic după URSS, „în mod clar, trebuie să existe și alte opțiuni diametral opuse cum ar fi curentul unionist”.