Uniunea Europenă a donat 3.000 de măști special adaptate pentru copiii hipoacuzici din R. Moldova. Datorită acestora, tinerii de la Școala Specială nr. 12 din Chișinău vor putea reveni la comunicarea obișnuită prin mimică și gesturi, nefiind îngrădiți de masca medicinală obișnuită, notează TVR Moldova.
Obligativitatea purtării măştilor în spaţiile închise a fost o adevărată provocare pentru persoanele hipoacuzice, în special, pentru copii. Profesorii spun că citirea pe buze este un element indispensabil în procesul educaţional al hipoacuzicilor.
„În sala de clasă noi respectăm distanța socială şi cadrele didactice foloseau vizierele, dar eram în nesiguranţă pentru că nu asigura totalmente cadrele didactice de acel contact direct cu copilul şi acest eveniment de astăzi care ni s-a oferit din partea UE, aceste măşti, noi sperăm şi chiar credem că este un aport considerabil. De mâine cadrele didactice le vor putea utiliza în cadrul orelor, copiii la fel, părinții lor”, a declarat directorul școlii, Nina Rusu.
„Mulți dintre noi nici nu putem să ne imaginăm care sunt obstacolele, mai ales cei care au nevoie de asistenţă specială, cu care ei se confruntă acum în timpul pandemiei şi un lucru așa de simplu cum e comunicarea poate să reprezinte o provocare foarte mare”, a mai adăugat ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko.
Măştile au fost testate timp de o lună de către profesori. Au fost făcute mai multe schimbări pentru ca modelul final să fie nu doar practic, ci şi comod. Conform datelor statistice, în Republica Moldova, aproape 3.000 de persoane ar avea nevoie de acest tip de măşti.
„Am reuşit printr-o singură mască să distrugem barierele comunicaţionale şi să rezolvăm această problemă. Este făcută din textil, are inserat un ecran transparent. Este la fel ca şi cu masca clasică pentru că are două straturi de textil, noi am pus pe interior un strat mai subţire ca să fie mai ușor”, a subliniat antreprenorul Igor Hâncu.
„Astăzi suntem aici cu primul lor de 300 de măşti care sunt destinate pentru cei care au deficiențe de auz, dar şi pentru cei care îi au aproape, de exemplu personal şcoalar educaţional în această şcoală. Contribuţia din partea noastră a fost de 110.000 de lei, dar cum am spus asta va fi continuat cu alte proiecte”, a mai spus ambasadorul UE.
În semn de mulţumire, copiii au prezentat un program artistic emoţionant.
În timpul pandemiei, Uniunea Europeană a oferit cel mai mare sprijin Republicii Moldova. Pe lângă ajutoarele umanitare, aproape 90 de milioane de euro au fost oferite autorităţilor de la Chişinău pentru combaterea pandemiei de COVID-19.