Asociațiile național-culturale românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, au adresat o Scrisoare deschisă MAE ale Ucrainei și României în care cer deschiderea unui Consulat al României la Ismail, așa cum statul ucrainean dorește deschiderea unui Consulat al Ucrainei la Sighetul Marmației.
„Plecând de la demersurile multianuale ale mediului asociativ și pedagogic românesc din regiunea Odesa, privind necesitatea urgentă de unificare a programelor de învățământ pentru instituțiile școlare cu predare în limba română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa, prin renunțarea la obligativitatea folosirii glotonimului ”limbă moldovenească” pentru școlile românofone din Sudul Basarabiei, dar și mizând pe sinceritatea declarației domnului ministru Kuleba, că ”Ucraina (…) a îndeplinit recomandările Comisiei de la Veneția” (în ce privește dispozițiile lingvistice ale Legii Educației din Ucraina din 05.09.2017),
Solicităm Ministerului Afacerilor Externe din România:
Să inițieze procedura de deschidere a unui Consulat al României în orașul Ismail din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, în reciprocitate la intențiile de deschidere de către Ucraina a unui Consulat la Sighetu Marmației”, se arată la începutul scrisorii deschise.
Semnatarii invocă distanța mare dintre Consulatul General al României de la Odesa și comunitatea istorică din Sudul Basarabiei, mai exact din raioanele Reni, Ismail și Chilia, limitrofe județului Tulcea pe Dunăre și brațul Chilia al fluviului.
„Având în vedere, că peste 3/4 din populația românofonă din Sudul Basarabiei (peste 60.000 din aproximativ 80.000 de cetățeni, vorbitori de limbă română) locuiește în cele 3 raioane – Reni, Ismail și Chilia, limitrofe județului Tulcea din România, necesitatea deschiderii unui consulat al României la Ismail este tot mai evidentă. (…) Pentru perioada modernă, de independență a Ucrainei, Consulatul României ar fi prima reprezentanță diplomatică străină acreditată și deschisă în orașul Ismail, iar deschiderea Consulatului va da un imbold important vieții culturale și educaționale a comunității istorice românești din regiune”, mai scrie în document.
Totodată, asociațiile solicită Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina:
- Să înlesnească și să sprijine, de comun acord cu partea română, procedura de deschidere a unui Consulat al României în orașul Ismail din regiunea Odesa, în reciprocitate la intențiile de deschidere a Consulatului Ucrainei la Sighetu Marmației.
- În condițiile în care ”Ucraina (…) a îndeplinit recomandările Comisiei de la Veneția” (conform declarației de la București din 08.09.2020 a domnului ministru Kuleba, în ce privește dispozițiile lingvistice ale Legii Educației din Ucraina din 05.09.2017), să sprijine, să aducă în mod direct la cunoștință și să urmărească implementarea, de către Ministerul Educației și Științei din Ucraina a solicitărilor legitime repetate ale Uniunii Civice ”Consiliul Național al Românilor din Ucraina” (menționate în Memoriul înregistrat la M.E.Ș. din Ucraina cu număr de intrare Z-4982/0-20 din 07.09.2020), din care fac parte și asociații românești din regiunea Odesa, și anume:
- a) Să recunoască oficial și public că așa-numita limbă „moldovenească” este, de facto, limbă română. Inexistenta limbă „moldovenească”, inventată de Iosif Stalin, în mod tendențios și din interese geopolitice a fost implementată la sfârșitul secolului al XX-lea în procesul de învățământ din regiunea Odesa pentru cetățenii românofoni ai Ucrainei (unii dintre aceștia identificându-se drept moldoveni). Limba „moldovenească” a fost inrodusă în mod artificial în procesul de învățământ școlar din regiunea Odesa în anul 1998, fără consultarea părinților elevilor, a pedagogilor și a specialiștilor.
- b) Să implementeze de maximă urgență programele școlare pentru instituțiile de învățământ școlar cu predare în limba română în școlile românofone din regiunea Odesa în locul actualelor programe școlare pentru instituțiile de învățământ cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească”, revenind la situația existentă la începutul anilor ‘90 ai secolului trecut.
- c) Începând cu anul școlar 2020-2021 să accepte și elevii din instituțiile școlare românofone din regiunea Odesa la toate etapele Olimpiadei școlare de limbă și literatură română din Ucraina.
d) Să doteze, în cel mai scurt timp, cu manuale școlare și alte materiale didactice în limba română toți elevii care studiază în limba română în școlile din regiunea Odesa, la toate materiile, în afară de limba și literatura ucraineană. Editarea manualelor în limba „moldovenească” doar pentru școlile din regiunea Odesa prevede cheltuieli de câteva ori mai mari atât pentru părinți, precum și la nivel local și de stat, în comparație cu posibilitatea tipăririi manualelor în limba română pentru toate școlile și clasele cu predare în limba română din Ucraina. - e) Să anuleze prevederile Ordinului nr.1201 din 17.09.2019 al M.E.Ș. din Ucraina, privind aprobarea Listei specializărilor de pregătire a absolvenților de studii superioare de nivelul licență și masterat la specializarea disciplinară 014.027 „Învățământ mediu. Limba și literatura (cu menționarea limbii)”, în baza cărora se execută formarea și plasarea comenzii de stat, în ce privește specializarea actuală ”014.027 Limba și literatura română/moldovenească”, și să revină la denumirea anterioară a specializării, și anume:
”014.027 Limba și literatura română”.