30 de tineri din R. Moldova au avut șansa să învețe arta fotografiei de la profesioniștii National Geographic datorită atelierului online „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii”, realizat cu sprijinul SUA, PNUD și al Elveției.
Atelierul s-a desfășurat în perioada 11-13 septembrie și a adunat tineri din 32 de localități ale Republicii Moldova.
„Sunt extrem de fericită să pot discuta cu tinerii din Moldova. Chiar din prima zi de training am simţit o energie şi dorinţă puternică a acestor tineri de a învăţa şi a vedea lumea din diferite perspective. Sunt sigură că anume ei sunt agenţi ai schimbărilor pozitive la ei acasă”, declara Erika Larsen, fotograf National Geographic.
Programul „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii” se va derula timp de un an (2020–2021) şi va îndruma tinerii să-şi materializeze proiectul fotografic personal.
În vara lui 2021, la Sipoteni, Capitala Tineretului, se va desfăşura o tabără de fotografie. Programul va culmina cu o expoziţie naţională de fotografie.
„O să învăţăm tinerii cum să arate problemele, dar şi reuşitele din localităţile lor, astfel reuşind să contribuie la coeziunea socială dintre localnici şi oamenii din diasporă, pentru schimbări în bine în localităţile ţării. Tinerii beneficiari ai programului vor fi încurajaţi şi instruiţi cum să ghideze pe alţi semeni în domeniul fotografic, astfel ca fiecare primărie şi asociaţie de băştinaşi să aibă fotografi capabili să promoveze localitatea”, spunea managerul proiectului PNUD-Elveţia „Migraţie şi dezvoltare locală”, Zinaida Adam.
Arina Carauş din oraşul Cimişlia, 18 ani, participantă la program, este recunoscătoare pentru schimbul intercultural, dar şi de experienţa împărtășită cu tinerii din diferite zone ale ţării.
„Prin intermediul fotografiei îmi pot manifesta emoţiile, problemele şi pot acţiona pentru a face oamenii mai fericiţi. Fotografia este pasiunea mea. Este o metodă de a transmite unele mesaje în mod vizual, dar asta este actual pentru timpurile noastre. Acum oamenii citesc mai puţin, sunt foarte ocupaţi şi mereu aleargă. Eu doresc să realizez fotografii de valoare, care ar promova valorile umane, care ar spune nu discriminării, care ar reprezenta adevărata valoare a ţării”, a spus tânăra.
Programul „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii” este iniţiat de Andriana Mereuţă, basarabeancă stabilită în SUA, care cooperează în proiecte National Geographic şi şi-a dorit să avanseze arta fotografică în R. Moldova. Finanţarea este oferită de Ambasada SUA în R. Moldova.
Tinerii participanţi au fost selectaţi din rândul beneficiarilor proiectului PNUD-Elveţia „Migraţie şi dezvoltare locală”, cu care Andriana are o cooperare fotografică de durată, în anul 2017 beneficiind şi de o bursă pentru a reveni în vacanţă în comunitatea de baştină, pentru a transfera bune practici, a aduce noi idei şi experienţe.