Vă mai amintiţi de Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, semnat de Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din R. Moldova şi Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor şi Societatii Informaţionale din România în luna iunie a acestui an? Ei bine, el stabilea bazele colaborării instituţionale în domeniul TIC, urmând să se adreseze unei ,,pieţe de 25 de milioane de locuitori”, după cum precizase chiar ministrul Vreme. Totodată, în contextul semnării acordului, s-a ridicat şi problema scăderii tarifelor la nivelul Poştei din România şi Republica Moldova, precum şi a celor de Roaming, cei doi oficiali fiind conştienţi de necesitatea facilitării comunicării între cele două maluri ale Prutului.
Numai privind la numărul de burse acordate de Guvernul României studenţilor originari din Republica Moldova, atunci putem să ne imaginăm că există o nevoie în plan real de a comunica ieftin dintr-o parte în alta… Studenţii basarabeni au familii şi prieteni în Republica Moldova, românii de la dreapta Prutului au familii şi prieteni la stânga lui. Sunt familii şi prieteni care nu utilizează sau nu au acces încă la noile mijloace de comunicare, instrumentele de socializare din mediul virtual. Mai sunt familii şi prieteni care vor să se şi audă, fără să existe pericolul să ,,pice net-ul”.
În România avem trei mari companii colorate de telefonie mobilă. O companie roşie, una verde şi una portocalie. Ne referim la tarifele pentru cartela ,,prepay”, pentru că plecăm de la premisa că suntem tineri şi un abonament nu ar fi chiar avantajos pentru buzunarele noastre (studiem, poate plătim cămin, poate locuim cu chirie, poate nu lucrăm şi situaţiile sunt variate, până la urmă, să zicem că nu suntem oameni de afaceri). Până acum două luni exista o extraopţiune oferită de compania roşie, una ,,pentru Moldova”, care pentru 1 euro pe lună asigura tarife mici în cazul apelurilor pe numere fixe (0.07 eurocenţi) şi acceptabile în ceea ce priveşte apelurile pe numere de mobil (0.20 eurocenţi). Despre sms-uri nu se pomenea nimic. Am beneficiat de extraopţiune câteva luni, se reînnoia permanent şi nu aveam nicio bătaie de cap. Am observat şi că, încadrându-mă într-un plan tarifar destinat tinerilor, cu 1000 de minute incluse în reţea şi 75 naţionale sau internaţionale, atunci când trimiteam sms peste Prut îmi scădeau minutele naţionale sau internaţionale. Adică, un sms valora cât un minut dintr-acesta de apel naţional sau internaţional. De curând însă, am fost anunţată de companie printr-un mesaj-text că ,,extraopţiunea Moldova a expirat”. Nu m-am îngrijorat pentru că am văzut că sms-urile puteau fi trimise din contul acelor 75 de minute. Cum se întâmpla asta, nu prea mă interesa. Până astăzi. Când mi s-a reactivat în mod firesc planul ,,1000 plus 75″. Şi când nu am putut trimite nici sms, nu am putut nici suna dincolo. Mi se transmitea, indirect, că Republica Moldova nu intră nici în planurile naţionale, nici în cele internaţionale. Cumva, ca în realitate, nu? Am aflat de la un operator confuz, încurcat de întrebarea ,,De ce pot apela din cele 75 de minute pe cineva din SUA, dar pe cineva din Republica Moldova ba?” că nu am nimic de făcut decât să îmi încarc din nou cartela şi să sun, dar la tarife pe care nu mi le poate comunica ,,pe loc”. Adică or fi ele standard sau deosebite, precum raportul dintre Bucureşti şi Chişinău?
Aşa că m-am hotărât să cercetez şi ofertele celorlalte două mari companii de telefonie mobilă… Cea verde şi-a suspendat, de asemenea, în octombrie 2009, opţiunea tarifară pentru apeluri către Republica Moldova, care apare drept stat din ,,restul Europei” (0.62 eurocenţi/minut/reţeaua mobilă). Compania portocalie plasează ,,Moldova” într-o ,,zonă 2″, alături de Albania, Andorra, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Elveţia, Insulele Feroe, Guernsey, Insula Man, Jersey, Kosovo, Macedonia şi Turcia (1.54 eurocenţi/minut/reţeaua mobilă şi 0.38 eurocenţi/sms).
Iac-aşa armonizare a planurilor tarifare, iac-aşa facilitare a comunicării. Republica Moldova e Insula Man şi e restul Europei. Nici destinaţie naţională, nici internaţională. Dacă nici corporaţiilor nu le este clar…
Sau poate e nevoie să fie ales preşedintele pentru scăderea tarifelor? (că tot e în trend să te raportezi la instabilitatea politică)…
Foto: Veryfunny.ro