„Liderii Republicii Moldova au oportunitatea, dar și obligațiunea, asigurării unui proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului”. Declarația a fost făcută de Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA la Chișinău, care a subliniat că pe 1 noiembrie, cetățenii vor merge la urne pentru a-și exercita dreptul de a alege președintele Republicii Moldova.
„Această obligațiune înseamnă asigurarea condițiilor egale de joc pentru toți candidații precum și a unui proces transparent de înregistrare, aplicarea imparțială a legilor și regulilor electorale și un acces echidistant la sursele mass-media și locațiile de campanie. Ar trebui de asemenea să fie loc de dezbateri active, dar și civilizate pentru ca alegătorii să poată vota informat”, a adăugat diplomatul.
Sursa a precizat că votul respectiv este important pentru viitorul Republicii Moldova și un test vital pentru instituțiile statului.
Totodată, Dereck J. Hogan a specificat că pandemia de COVID-19 prezintă noi provocări pentru procesele electorale democratice din întreaga lume, inclusiv în SUA. „Însă această pandemie nu poate justifica negarea dreptului alegătorilor de a-și exprima voința. Poporul Republicii Moldova alături de comunitatea internațională contează pe faptul că liderii Republicii Moldova de nivel național și local își vor respecta pe deplin responsabilitatea morală și juridică de a se asigura că toți cetățenii pot vota și că vor fi luate toate măsurile posibile de a le proteja sănătatea și siguranța. Aceasta înseamnă instituirea unor măsuri sanitare și de distanțare socială adecvate și conforme celor mai bune practici și standarde internaționale, pentru toți alegătorii (inclusiv cei bolnavi și spitalizați), personalul secțiilor de votare și observatorii electorali”, a menționat ambasadorul SUA la Chișinău.
În context, diplomatul a mai spus că înainte de sosirea lunii noiembrie, liderii și oficialii electorali ai Republicii Moldova trebuie de asemenea să întreprindă măsuri pentru a preveni repetarea greșelilor din trecut.
„În evaluarea sa prealabilă recentă, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat din nou asupra potențialului de cumpărare a voturilor, abuz al resurselor de stat, pericolul resurselor mass-media controlate politic, lipsa unei transparențe în finanțarea campaniei, și riscul manipulării sau suprimării alegătorilor din Transnistria și diaspora. Oficialii Republicii Moldova mai au încă timp să abordeze aceste preocupări de lungă durată pentru a se asigura că toți cetățenii pot vota liber și în siguranță în ziua alegerilor.
În timp ce autoritățile Republicii Moldova trebuie să-și îndeplinească misiunea de a contribui la garantarea unor alegeri curate, adevărata responsabilitate le revine cetățenilor. Chiar și în scurta mea aflare aici, am văzut că schimbarea reală este posibilă, mulțumită spiritului neclintit al poporului Republicii Moldova. Alegerile sunt un prilej de reînnoire a acestei speranțe în viitor și de alegere a liderilor care să reprezinte interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Cetățenii Republicii Moldova, cei care locuiesc în țară și peste hotarele ei, au libertatea și răspunderea de a merge la alegeri și de a-și face auzită vocea. Viitorul vostru este în mâinile voastre. Vă asigur că Statele Unite și alți parteneri de dezvoltare vor face tot posibilul pentru a susține o competiție onestă și transparentă”, a mai declarat ambasadorul Dereck J. Hogan într-un editorial pentru agora.md.
În aceeași ordine de idei, diplomatul a dat asigurări că indiferent de opțiunea cetățenilor Republicii Moldova în ziua alegerilor, „Statele Unite vor rămâne un partener fidel al poporului Republicii Moldova și al dreptului suveran al acestei țări de a-și alege propria cale”. „Vă susținem și ne alăturăm vouă în lupta pentru edificarea unui viitor luminos, prosper și democratic pentru voi și copiii voștri”, a conchis ambasadorul SUA.