Președintele Igor Dodon a respins acuzațiile de tentativă de fraudare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, inclusiv cele care se referă la falsificarea cererilor depuse de cetățenii de peste hotare, pentru deschiderea secțiilor de votare în Rusia.
În context, șeful statului a declarat că insinuările cu privire la falsificare alegerilor prezidențiale sunt făcute de „cei care încearcă să se victimizeze”.
„Unii oponenți înțeleg că vor pierde și încearcă să găsească o justificare să spună că au pierdut nu de aceea că nu au avut încredere oamenii, dar deoarece au fost falsificări. Nu vor fi și nu pot fi falsificări”, a dat asigurări Igor Dodon.
Potrivit sursei, în Rusia au depus cereri de deschidere a secțiilor de vot vreo „5000 de cetățeni”, pe când în statele din UE ar fi vorba de vreo „50 de mii de oameni”, sugerând că situația este exact invers în ceea ce privește fraudarea alegerilor. „Păi stați să vedem despre ce falsificare este vorba? Eu m-am autosesizat și, în calitate de președinte al R. Moldova, cer organelor să facă investigații și să spună foarte clar cum au fost depuse aceste cereri. Și mie îmi va fi foarte interesant dacă se va depista că o parte din înregistrările online din țările UE au fost făcute prin IP, computere, de la Chișinău. Și atunci tot o să apară întrebare: ce se întâmplă?”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni tv.
De asemenea, în legătură cu acuzațiile ce țin de fraudarea alegerilor prin intermediul alegătorilor din regiunea transnistreană, Igor Dodon a subliniat că „10-15-20 de mii de alegători din regiunea transnistreană nu vor avea votul decisiv”.
În cadrul aceleași emisiuni, șeful statului a mai spus că grupul de inițiativă în susținerea candidaturii sale a colectat deja semnăturile necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală pentru prezidențialele din 1 noiembrie, însă acestea vor fi depuse la autoritatea electorală centrală mai târziu.
Igor Dodon a mai precizat că merge independent în alegeri pentru că legislația prevede că președintele nu poate fi membru de partid, nu se poate implica în activitatea unui partid și viceversa. Mai mult, șeful statului nu va participa la dezbateri electorale, cel puțin până pe 1 noiembrie.
Amintim că la Chișinău au apărut suspiciuni cu privire la fraudarea alegerilor prezidențiale, după ce Comisia Electorală Centrală a venit cu inițiativa de a mări de aproape cinci ori numărul de secții de votare din Rusia pentru scrutinul din 1 noiembrie 2020, față de cel precedent.