„Este revoltător, imoral și descalificant să speculezi cu copii pentru a obține beneficii de imagine, indiferent care ar fi scopurile, politice sau de afaceri”. De această părere este Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, care a reacționat după ce în spațiul public a fost distribuită o imagine în care doi elevi apar alături de primarul localității și de doi socialiști la inaugurarea unui bloc sanitar din cadrul gimnaziului din satul Hiliuți, raionul Rezina, R. Moldova.
Vasile Secrieru, președintele raionului Rîșcani de la PSRM, a distribuit mai multe imagini de la evenimentul cu pricina, însă una dintre acestea a scandalizat opinia publică.
Este vorba despre o fotografie în care Secrieru, alături de deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, de primarul satului Hiliuți, Alexandru Sandu, de la PAS și de directoarea instituției de învățământ, taie panglica roșie – ținută de doi elevi, în cadrul evenimentului de inaugurare a blocului sanitar din Gimnaziul Hiliuți.
„Am efectuat o vizită de lucru în s.Hiliuți împreună cu Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, dl. Vladimir Mizdrenco. Consiliul raional Rîșcani împreună cu dl. Vladimir Mizdrenco (amendament la Bugetul de Stat) au contribuit la construcția grupului sanitar în Gimnaziul Hiliuți, un lucru necesar și solicitat de mult timp. Condițiile necesare pentru copii și angajați trebuie să le asigurăm”, a scris Vasile Secrieru, președintele raionului Rîșcani, într-o postare pe Facebook, care ulterior a fost ștearsă.
După incident, Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, a condamnat cu fermitate orice acțiuni prin care s-ar face uz de copii, profitând de vulnerabilitatea acestora, pentru sensibilizarea publicului și obținerea unui transfer de imagine pozitivă.
„Copiii nu trebuie să fie văzuți ca un paravan care dă bine la imagine și adună like-uri sau voturi. Copiii sunt purtători de drepturi și au demnitate umană. Iar adulții au obligația de a le respecta drepturile și a-i trata cu respect, afecțiune, grija și atenția de care ei au nevoie”, a subliniat sursa.
Ombudsmanul Copilului se adresează politicienilor, formatorilor de opinie să renunțe la experiențele de acest gen, iar publicului larg, părinților – să descurajeze aceste acțiuni, prin dezaprobarea lor și neadmiterea antrenării minorilor în atare evenimente.
Anticipând producerea unor incidente similare în campania pentru alegerea președintelui R. Moldova, avocatul poporului pentru drepturile copilului le sugerează candidaților sau staff-urilor electorale ale acestora să-și modifice strategiile de comunicare, pentru a exclude acest gen de activități.