Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a făcut o analiză preventivă a statelor şi locaţiilor unde se pot deschide sau nu secţii de votare în străinătate, pentru a fi siguri că cetățenii R. Moldova își vor putea exercita dreptul de a merge la vot în condiții sigure și stabilite.
„În general deja există acceptul general pentru unele state. Pentru alte state, nici accept de principiu nu există. Pentru cele unde există acceptul general, testăm şi acceptul particular, de asta a fost elaborată lista de tatonare pentru a primi acceptul statelor gazdă”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil, într-o intervenție telefonică la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.
Acesta a menţionat că, până în prezent, nu au acceptat Germania, Belgia, SUA – care au solicitat cerere cu 35 de zile înainte de votare, ceea ce era imposibil de realizat.
„Există riscul ca nu numai în aceste state să nu putem deschide secţii de vot, dar şi în alte state unde există probleme mari cauzate de COVID-19. Varianata ideală ar fi să găsim spaţii în incinta ambasadelor, a consulatelor, dar aceste spaţii sunt mici într-o parte din aceste ambasade şi consulate”, a mai spus Cimil.
Preşedintele CEC a precizat că în Rusia au fost propuse spre testare 38 de secţii, iar acestea nu sunt deja deschise, aşa cum se vehiculează în opinia publică.
Expertul WatchDog.md, Valeriu Paşa, a precizat că CEC a fost atrasă în jocul murdar al politicienilor.
„Sper că, într-adevăr, nu vor prevala emoţiile şi nervii şi CEC va anula circulara prin care este plafonat cuantumul de donaţii din partea persoanelor fizice”, a spus Valeriu Paşa, care a mai menţionat că ar trebui să nu se ajungă la procese judiciare pe acest subiect.
Acesta a mai spus că, în Rusia, doar în Moscova şi suburbii sunt propuse 18 secţii de votare.
„În Paris şi în Londra s-a votat mai mult decât în toată Rusia. CEC ar trebui să vină cu propuneri mai apropiate de realitatea electorală. Deschiderea de 18 secţii de votare acolo unde nici două nu s-au umplut lasă loc de interpretare”, a declarat Paşa.
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, a menţionat că circulara CEC prin care partidele politice nu pot finanţa concurenţii electorali pentru alegerile prezidenţiale este complet ilegală şi nu are efect juridic.