La începutul lunii septembrie, Asociațiile național-culturale românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, au adresat o Scrisoare deschisă MAE ale Ucrainei și României în care cereau deschiderea unui Consulat al României la Ismail. Cum demersul românilor din Ucraina a rămas fără ecou, deputatul de la București, Constantin Codreanu, a decis să se implice.
„Plecând de la demersurile multianuale ale mediului asociativ și pedagogic românesc din regiunea Odesa, privind necesitatea urgentă de unificare a programelor de învățământ pentru instituțiile școlare cu predare în limba română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa, prin renunțarea la obligativitatea folosirii glotonimului ”limbă moldovenească” pentru școlile românofone din Sudul Basarabiei, dar și mizând pe sinceritatea declarației domnului ministru Kuleba, că ”Ucraina (…) a îndeplinit recomandările Comisiei de la Veneția” (în ce privește dispozițiile lingvistice ale Legii Educației din Ucraina din 05.09.2017),
Solicităm Ministerului Afacerilor Externe din România:
Să inițieze procedura de deschidere a unui Consulat al României în orașul Ismail din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, în reciprocitate la intențiile de deschidere de către Ucraina a unui Consulat la Sighetu Marmației”, se arăta în scrisoare.
Semnatarii invocă distanța mare dintre Consulatul General al României de la Odesa și comunitatea istorică din Sudul Basarabiei, mai exact din raioanele Reni, Ismail și Chilia, limitrofe județului Tulcea pe Dunăre și brațul Chilia al fluviului.
„Având în vedere, că peste 3/4 din populația românofonă din Sudul Basarabiei (peste 60.000 din aproximativ 80.000 de cetățeni, vorbitori de limbă română) locuiește în cele 3 raioane – Reni, Ismail și Chilia, limitrofe județului Tulcea din România, necesitatea deschiderii unui consulat al României la Ismail este tot mai evidentă. (…) Pentru perioada modernă, de independență a Ucrainei, Consulatul României ar fi prima reprezentanță diplomatică străină acreditată și deschisă în orașul Ismail, iar deschiderea Consulatului va da un imbold important vieții culturale și educaționale a comunității istorice românești din regiune”, mai scrie în document.
Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat MAE o întrebare, în care readuce în dezbatere problema amintită de Asociațiile românești din Ucraina, și anume deschiderea unui Consulat General al României la Ismail.
„Demersul românilor noștri din Ucraina cu privire la înființarea unui Consulat General al României la Ismail este unul perfect întemeiat. Mai ales într-un context vitreg în care procesul de ucrainizare forțată a comunității românești continuă nestingherit”, a subliniat Codreanu, potrivit unui comunicat de presă.
Constantin Codreanu reamintește faptul că, pe lângă Articolul VII din Constituție, prin care România s-a obligat să sprijine românii din afara țării, există și acte normative în vigoare care nu sunt implementate, făcând referire în particular la Hotărârea de Guvern nr. 492/2004 care vizează înființarea unor Institute Culturale Române în comunitățile de români din Diaspora, comunitățile istorice și R. Moldova.