În cadrul proiectului EU4Climate, finanţat de Uniunea Europeană, a fost lansat un site web cu informaţii despre situaţia privind politica climatică şi legislaţia din R. Moldova și celelalte state ale Parteneriatului Estic.
Portalul postează cele mai recente știri din domeniu, dar şi date despre principalele industrii emitente din statele ţintă, nivelurile de emisii de gaze cu efect de seră şi măsurile întreprinse de guverne pentru a reduce impactul negativ al schimbărilor climatice, relatează Infotag, cu referire la site-ul Vecinătatea Estică.
Iniţiativa EU4Climate a fost lansată ca răspuns la ameninţările reale ale schimbărilor climatice pentru a ajuta statele partenere din Est să dezvolte şi să implementeze politici climatice pe baza angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris, din 2015.
„Lansarea www.eu4climate.eu permite accesare informaţiilor detaliate despre un subiect care necesită eforturi şi angajamente continue ale guvernelor, precum şi ale actorilor din toate sectoarele societăţii”, a declarat directorul regional EU4Climate, Eugen Groza.
Potrivit site-ului, R. Moldova, cu o populaţie mai mică de 3,15 milioane de oameni, contribuie cu 0,026% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră şi se află în intervalul inferior al emisiilor pe cap de locuitor, cu un indicator total de 2,13 milioane de tone de CO2. 31% din acestea sunt în sectorul energetic, 16,7% în agricultură, 16,3% în transporturi.
Noul obiectiv necondiţionat al R. Moldova pe scara întregii economii este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, deoarece este foarte vulnerabilă la schimbările climatice, iar principalele pierderi sunt cauzate de secete, inundaţii, îngheţuri târzii de primăvară şi grindină.
„Cu un sprijin puternic din partea UE, R. Moldova se apropie treptat de legislaţia UE de mediu şi energie pentru a asigura securitatea energetică şi diversifica sursele de energie, inclusiv prin surse regenerabile. UE a sprijinit acţiunile privind schimbările climatice în sectorul transporturilor, printre altele, prin îmbunătăţirea transportului public în marile oraşe, restructurarea şi modernizarea sectorului feroviar moldovenesc şi reabilitarea drumurilor de ţară”, a raportat site-ul web EU4Climate.