Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI de la Chișinău a participat la cea de-a patra şedinţă a Comitetului Director în cadrul Proiectului Transfrontalier SMURD-2, derulat în baza Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 al Uniunii Europene.
În cadrul activităţilor desfășirare online au participat conducerea IGSU din R. Moldova şi reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în realizarea proiectului printre care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI România, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI România, Ministerul Sănătăţii din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Iaşi, România, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Institutul de Medicină Urgentă din Republica Moldova.
Timp de două zile participanţii întrunirilor au prezentat progresele înregistrate de fiecare partener în implementarea activităţilor proiectului. Totodată au fost puse în discuţie problemele şi riscurile identificate, care pot periclita realizarea obiectivelor stabilite în termen, precum şi măsurile intreprinse pentru rezolvarea acestora.
Proiectul transfrontalier SMURD-2 este finanţat de Uniunea Europeană cu un buget în valoare de peste 10 milioane de euro şi prevede reconstrucţia a două puncte de operare SMURD la Ungheni şi Cantemir, dar şi construcţia a patru platforme de aterizare – decolare pentru elicoptere SMURD în preajma a patru spitale din municipiile Chişinău, Bălţi şi Cahul. Perioada de implementare a activităţilor nominalizate trebuie să fie realizate până în anul 2022.
SMURD România, care a împlinit anul acesta 30 de ani de activitate, a început în 1990 prin experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţiona şi în alte state europene şi avea la bază transferul unui echipaj medical la locul unde era pacientul aflat în stare critică.
Proiectul SMURD a fost demarat și în Republica Moldova, în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale, care a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervențiile transfrontaliere aero-medicale.
De la începutul acestui an, SMURD România a efectuat 19 operațiuni aero-medicale realizate pentru cetățenii Republicii Moldova.