Generalul Ion Costaș, pretendent la funcția de președinte al Republicii Moldova, a renunțat la cursa electorală pentru alegerile din 1 noiembrie. El a încetat procesul de colectare a semnăturilor în vederea susținerii candidaturii sale și nu intenționează să le depună la CEC.
Generalul și-a motivat decizia prin faptul că alegerile prezidențiale din toamna acestui an sunt „antinaționale și neconstituționale”, deoarece Parlamentul de la Chișinău „nu a adoptat până astăzi o lege organică care aprobă Codul Electoral”.
„Eu nu vreau să fiu părtaș la niște abateri legale față de cerințele Constituției și a legilor existente. Îi îndemn și pe colegii mei care sunt candidați la această funcție să sisteze colectarea semnăturilor. Alegerile respective sunt ilegale din toate punctele de vedere. Această ducere în eroare a societății e un păcat și eu nu voi participa. Până în prezent am colectat cu greu în jur de 17 mii de semnături, ceea ce mi-ar permite conform legislației, care este una falsă și nu corespunde cerințelor Constituției, să merg mai departe, dar nu văd niciun sens”, a punctat Ion Costaș într-o conferință de presă.
În context, sursa le-a sugerat și celorlalți candidați la funcția de președinte să nu participe la alegeri atât timp, cât în Republica Moldova nu există o legislație electorală corespunzătoare.
Mai mult și în cererea prin care Ion Costaș a anunțat Comisia Electorală Centrală că nu va depune listele cu semnături, se face referire la o analiză a Asociației „Sirius”, care arată că instituțiile statului ar încălca prevederile constituționale cu privire la alegerea președintelui, întrucât nu ar fi fost aprobate „peste 20 de legi organice” care să reglementeze acest proces.
Precizăm că până astăzi, autoritatea electorală a înregistrat cinci candidați la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Este vorba despre Renato Usatîi (PPPN), Andrei Năstase (PPDA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (candidat independent) și Violeta Ivanov (Partidul Politic „Șor”).
De asemenea, la CEC au mai depus listele cu semnături Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral Unirea). Totodată, Comisia a refuzat înregistrarea lui Andrian Candu în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale.