Locuitorii din patru raioane ale R. Moldova vor avea acces la apă potabilă din România, prin interconectarea sistemelor de aprovizionare cu apă de pe cele două maluri de Prut.
Guvernul R. Moldova a aprobat astăzi semnarea unui Acord cu România privind reglementarea construirii unor apeducte în mai multe localități din raioanele Nisporeni, Ungheni, Fălești și Glodeni.
Acordul dintre Guvernul de la Chișinău și cel de la București prevede că o companie românească va construi o conductă ce va subtraversa râul Prut, din Prisăcani, România, până în Măcăreşti, raionul Ungheni.
Premierul Ion Chicu a mulțumit din numele Guvernului de la Chișinău, „tuturor colegilor din APL, atât de pe malul stâng al Prutului, cât și malul drept pentru conlucrare, pregătirea proiectului și le doresc succes în implementarea acestuia”.
Și Pavel Filip, fostul premier de la Chișinău a salutat aprobarea acestui proiect. „60 de mii de locuitori ai raioanelor Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni vor avea acces la apă potabilă din România, prin interconectarea sistemelor de aprovizionare cu apă din țările noastre. Am pus pe masa Bucureștiului acest subiect încă în noiembrie 2018, în cadrul ședinței comune de guverne, iar recent, în cadrul discuțiilor cu colegii din Guvern, am insistat ca procesul să fie urgentat. Astăzi Executivul a aprobat Acordul dintre România și Republica Moldova, așa că suntem cu un pas mai aproape de realizarea acestui proiect. Apropierea de România se face prin proiecte concrete de interconectare în infrastructură, educație, cultură, securitate energetică. #unireprininfrastructura #multumimRomania”, a scris liderul PD pe Facebook.
Investiția de interconectare a sistemelor de apeducte de pe ambele maluri ale Prutului este pusă în totalitate pe seama României.
Presa din Republica Moldova scrie că respectivul proiect a fost demarat încă în anul 2010, însă Bucureștiul nu a primit toate avizele necesare din partea autorităților de la Chișinău ca să poată asigura până acum basarabenii cu apă potabilă.