Multe state din vecinătate, inclusiv Ucraina, au avut abordarea duplicitară în politica externă și vedem unde au ajuns. De această părere este Dan Dungaciu, analist politic de la București, care a remarcat că uneori și Republica Moldova a jucat această carte buclucașă.
„Statele care au avut succes nu au fost cele care, vorba celebrului Nicolae Titulescu, au spus dați-mi o politică internă bună și vă dau o politică externă bună, ci dimpotrivă au fost cele care au spus dați-mi o politică externă bună și vă dau o politică internă bună. Adică au fost statele care au știut cum să aleagă, au știut încotro să se îndrepte și după aceea a venit și politica internă mai bună decât ceea ce avem astăzi în Republica Moldova, Ucraina, Belarus. Balticii au știut să aleagă de la început și de aceea au avut succes. Toate statele au avut succes mai mult sau mai puțin pentru că au ales de la început civilizația, dar ca să alegi civilizația și o politică externă, trebuie să știi cine ești. Dacă ai conștiința clară că tu aparții Occidentului, sau României, sau oricărui alt spațiu, te duci într-acolo. Însă, dacă nu ai această conștiință foarte fermă, bâjbâi… Te duci nici spre stânga, nici spre dreapta și faci din celebrul proverb rusesc al vițelului care mănâncă de două ori, axioma ta de politică externă”, a explicat sursa.
Potrivit analistului politic, multe state din vecinătate, inclusiv Ucraina și Republica Moldova, au jucat această carte a duplicității și uitați-vă unde au ajuns. „Cred că dacă nu există o alegere pozitivă, care să ducă într-o civilizație sau alta, ar trebui ca Republica Moldova măcar să dea semnalul că nu vrea să meargă spre Est. Acesta trebuie să fie semnalul politic al Republicii Moldova. Să țină un steag sus ca, de aici înainte, Occidentul să nu se mai uite dincolo de Prut ca la un spațiu în care abordarea e de tip Belarus”, a menționat Dan Dungaciu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
În opinia expertului, poate pentru Belarus ar fi acceptabilă o abordare potrivit căreia situația este satisfăcătoare dacă avem alegeri corecte și un regim parlamentar în care să nu existe lideri autoritari, însă este scandalos și ridicol pentru cetățenii Republicii Moldova, aflați în imediata vecinătate a UE și NATO, să se mulțumească cu atât de puțin.