În zilele de 30 septembrie şi 1 octombrie 2011, Camera Deputaţilor şi Guvernul României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga, Forumul Românilor de Pretutindeni.
La lucrările Forumului participă 200 de reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor românilor din afara graniţelor României, atât din cadrul comunităţilor de dată recentă – Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Franţa, Elveţia şi altele, cât şi din rândul comunităţilor istorice – Serbia, Ucraina¸ Ungaria, Albania, Macedonia, Bulgaria, Grecia şi Republica Moldova.
Ceremonia de deschidere a Forumului Românilor de Pretutindeni a început cu intonarea imnului naţional şi cu alocuţiunea premierului României Emil Boc, care le-a urat participanţilor la eveniment ,,bun venit acasă”. Prim-ministrul României a enunţat cinci obiective majore ale autorităţilor române în raporturile cu românii de pretutindeni: 1. întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării, păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni; 2. facilitarea dobândirii/redobândirii cetăţeniei române şi flexibilizarea regimului de viză; 3. garantarea respectării dreptului la muncă în ţările de reşedinţă; 4. crearea unui cadru instituţional funcţional pentru stimularea dialogului între românii de pretutindeni şi instituţiile statului român şi cele ale statelor de cetăţenie/rezidenţă; 5. asigurarea respectării exercitării dreptului de vot. Emil Boc a mai precizat că ,,o comunitate unită este o voce puternică, în măsură să îşi poată manifesta fără echivoc identitatea” şi a constatat că românii din afara ţării nu se bucură de aceleaşi drepturi de care se bucură minorităţile etnice din România.
Tot în cadrul ceremoniei de deschidere a Forumului, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a atras atenţia asupra importanţei strategiei elaborate de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni – Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni – un document-cadru menit să stabilească direcţii de acţiune, măsuri şi mijloace destinate păstrării, afirmării şi promovării identităţii românilor din afara ţării. În discursul său, Roberta Anastase a subliniat necesitatea unităţii românilor de pretutindeni, precum şi sprijinirea românilor care au ales să trăiască în afara frontierelor ţării.
În deschiderea lucrărilor Forumului au mai adresat un cuvânt de întâmpinare celor 200 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti şi ministrul Afacerilor Externe din România,Teodor Baconschi, şi Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.