Igor Dodon a oferit un interviu pentru AGERPRES în care a vorbit despre o politică externă echilibrată a Republicii Moldova, dar şi despre o relaţie strategică cu România, subliniind că, potrivit Constituției, vorbește limba moldovenească.
Igor Dodon a amintit că în primii doi ani și jumătate din primul mandat a luptat împotriva regimului oligarhic, apoi au fost provocări cu COVID-19, cu seceta fără precedent din R. Moldova.
„Eu consider că noi trebuie să continuăm implementarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Da, eu pledez pentru relaţii foarte bune şi strategice şi cu Federaţia Rusă. În aceasta şi constă abordarea politicii externe echilibrate şi, dacă cu patru ani în urmă vedeam lucrurile doar în alb şi negru, eu cred că politicianul Igor Dodon este cu totul altfel, mai echilibrat după aceşti patru ani de mandat, inclusiv în relaţiile cu România”, a declarat președintele.
Tot aici, Igor Dodon s-a referit și la formarea noii guvernări. Politicianul a enumerat două scenarii posibile.
„Primul scenariu – continuă guvernarea actuală sau alta şi al doilea – alegeri parlamentare anticipate. O bună parte a cetăţenilor Republicii Moldova, cu care sunt în contact, pledează pentru dizolvarea parlamentului şi pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în anul următor. Eu, de asemenea, pledez pentru această opţiune. Eu consider că parlamentul actual, ales pe timpul guvernării oligarhice, nu mai reprezintă situaţia reală din Republica Moldova”, a mai spus șeful statului.
La sfârșit de interviu, Igor Dodon a fost întrebat în ce limbă vorbește, jurnalistul amintind despre faptul că mama lui Igor Dodon este profesoară de limba română, iar copiii acestuia învață în școli cu predare în limba română.
„Eu rămân pe poziţia că în Republica Moldova limba de stat, aşa cum este scris în constituţie, articolul 13, este limba moldovenească. Eu ca preşedinte al ţării trebuie să respect constituţia şi aici eu nu cred că noi trebuie să facem mari dezbateri. Da, o parte a populaţiei a Republicii Moldova vorbeşte română, o parte, care este mai mare, din cetăţenii Republicii Moldova vorbeşte limba moldovenească, dar se înţeleg de minune şi aici nu văd niciun fel de probleme sau încercări să facem din aceasta un fel de politică de stat”, a conchis Dodon.