• Despre noi
  • Contact
  • Cautăm colaboratori
InfoPrut
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto
No Result
View All Result
InfoPrut
No Result
View All Result

Recolta de struguri din Republica Moldova, afectată de secetă. Ce se întâmplă cu vinul pentru export

Ana Marchitan by Ana Marchitan
5 octombrie 2020
in Actual, Economic
0
România, prima piață de desfacere pentru vinurile din Republica Moldova
0
SHARES
103
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Republica Moldova înregistrează cea mai mică recolta de struguri din ultimii zece ani, aceasta fiind estimată la 150-200 de mii de tone. În același timp, datele furnizate de vinificatori arată că stocurile disponibile ale vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent și pot acoperi cererea pe piețele locale și internaționale.

Oficiul Național al Viei și Vinului a precizat pentru presa de la Chișinău că recolta de struguri a avut de suferit din cauza condițiilor meteo din ultimii doi-trei ani.

În industria vitivinicolă, în pofida pandemiei, nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30%. În primele șapte luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de aproximativ 5,5 milioane de litri (6,5%) și în valoare de aproximativ 87 de milioane de lei (6,8%). Piața vinului îmbuteliat atestă o creștere de 5% în volum și o modestă creștere de 0,2% în valoare. Piața vinului în vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare.

Specialiștii ONVV au făcut o analiză, în dinamică, cu privire la maturarea boabelor pe parcursul anilor 2018-2020. În ce privește conținutul de zahăr, în toți cei trei ani analizați, rezultatele sunt următoarele: în anul 2018 a fost înregistrat un conținut foarte mare de zahăr, în timp ce în anii 2019 și 2020 acesta este mult mai mic. În ultimii ani, se atestă o scădere a acidității titrabile și o creștere a  conținutului de zaharuri. Acești indicatori sunt rezultatul stresului hidric sever, care se înregistrează în majoritatea plantațiilor viticole din Republica Moldova.

Analizele specialiștilor mai arată că anul acesta strugurii sunt mai mici, mai rari la boabe și bobul se reduce după volum, cu aproximativ 30 – 50%. Ca urmare a secetei severe din acest an, a înghețurilor de primăvară și a temperaturilor joase, în anul 2020 se va înregistra diminuarea recoltei de struguri între 20-80%, în comparație cu anul 2019.

Gradul de diminuare a recoltei va fi foarte diferit și va depinde de amplasarea geografică și orografică a parcelelor viticole, umiditatea din sol, structura mecanică a solului, sistemul de întreținere a solului, fertilizare etc. Astfel, recolta va fi mai puțină în raioanele de sud, unde seceta este mai severă, pe parcele viticole cu soiuri cu bobul negru, cu butuci bătrâni și pe cele amplasate incorect din punct de vedere al reliefului.

Tags: Exportheadnewsrecolta de struguriRepublica Moldovasecetăvin
Previous Post

Ce va face ambasadorul UE la Chișinău la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Next Post

Curs gratuit la Galați de limbă, cultură și civilizație românească pentru 40 de tineri din comunitățile istorice românești

Next Post
Curs gratuit la Galați de limbă, cultură și civilizație românească pentru 40 de tineri din comunitățile istorice românești

Curs gratuit la Galați de limbă, cultură și civilizație românească pentru 40 de tineri din comunitățile istorice românești

Arhiva InfoPrut

  • Cautăm colaboratori
  • Contact
  • Despre noi
  • Dosare
  • Infoprut.ro
  • Sondaje

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.