La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie există riscul ca voturile din regiunea transnistreană și din diasporă să fie manipulate. Declarații în acest sens au fost făcute de Dereck Hogan, ambasadorul SUA la Chișinău.
În context, diplomatul a explicat că într-o evaluarea OSCE cu privire la alegeri se vorbește în primul rând despre posibila utilizare abuzivă a resurselor administrative. „Există riscul manipulării voturilor din Transnistria și din diasporă. La fel, în același raport se menționează că participanții la cursa electorală nu au un acces egal la posturile de televiziune de top și că piața media prea mult politizată favorizează anumiți candidați. Desigur, COVID sau anumite măsuri sanitare pentru asigurarea securității alegătorilor și colaboratorilor comisiei electorale ar putea deveni un instrument politic, dacă va apărea o asemenea dorință. Sper că această dorință nu va fi, dar anumite riscuri există”, a mai adăugat Dereck Hogan în cadrul unui interviu pentru News-Maker.
Totodată, ambasadorul SUA a salutat faptul că guvernul a chemat organizațiile internaționale și toți partenerii de dezvoltare să monitorizeze alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. „Este bine, deoarece cu cât procesul va fi mai transparent, cu atât mai puține riscuri vor fi. Cred că există posibilitatea de a organiza alegeri legitime și noi suntem aici pentru a oferi sprijin în acest sens”, a mai subliniat sursa.
Fiind întrebat care este punctul vulnerabil al acestui scrutin electoral, ce ar permite falsificări, Dereck Hogan a spus că ar putea fi vorba despre utilizarea abuzivă a resurselor administrative. „La alegerile precedente, noi am văzut cum s-au folosit acestea. Desigur, noi ne concentrăm atenția asupra acțiunilor care au loc în timpul participării la vot a alegătorilor din Transnistria. La alegerile parlamentare de anul trecut, a fost un număr foarte mare de voturi din Transnistria. Bănuim că a existat o anumită înțelegere dintre părți. Sper foarte mult că nu se va repeta. Ne-au dat asigurări că anul acesta, nu va fi așa ceva. Ne dorim, desigur, ca promisiunea să fie respectată”, a mai precizat ambasadorul SUA.
Menționăm că autoritatea electorală de la Chișinău a decis să deschidă 42 de secții de vot pentru cetățenii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni.