Radio Moldova sărbătorește vineri, 30 octombrie 2020, 90 de ani ai postului public de radio. Directorul instituției, Veaceslav Gheorghișenco, a spus că este cea mai veche instituție publică din țară.
„Am fost alături de ascultători în vremurile cele mai frumoase și în cele mai grele. Radio Moldova are un patrimoniu bogat şi promovăm valorile culturii naționale și universale. Ținem foarte mult să fim corecți și echidistanți. Radio Moldova are emisiuni pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, care sunt transmise pe trei canale: Radio Moldova, care este un post generalist, dar cu accentul pe actualitate, Radio Moldova Muzical şi Radio Moldova Tineret”, a menționat Veaceslav Gheorghișenco pentru Moldpres.
Potrivit lui Gheorghișenco, în 90 de ani s-au schimbat multe lucruri.
„Au fost timpuri pe care le știm altfel, dar şi atunci am avut profesioniști de primă mărime, oameni care vorbeau o limbă română corectă și frumoasă. Chiar în săptămâna aniversară desfășurăm un proiect foarte interesant la Radiojurnalul Amiezii. Foști crainici, Ion Munteanu, Tamara Berzoi, Mariana Bahnaru, Vera Mereuță, voci de aur ale Radio Moldova, citesc știri împreună cu redactorii-prezentatori din Redacția Actualități de azi. E atât de plăcut să urmărim această simbioză între experiență și tinerețe, să îi reauzim pe unii dintre cei care au creat faima de care se bucură radioul național”, a mai spus directorul Radio Moldova.
La 30 octombrie 1930, la Tiraspol a început să emită un post de radio al cărui scop principal îl constituia propaganda antiromânească spre Moldova dintre Prut și Nistru. Emițătorul pus în funcțiune la Tiraspol în 1930 avea 4 kW, dar în 1936 a fost construită tot la Tiraspol noua stație de emisie, M. Gorki, care permitea o acoperire mult mai mare de teritoriului Basarabiei. Pentru a contracara propaganda antiromânească, în 1937, Primăria Chișinău a cedat Societății Române de Radiodifuziune clădirea fostului Teatru Pușkin din strada Carol I pentru a deschide primul post de radio de la Chișinău. Lucrările de amenajare ale fostului Auditoriu Pușkin au început în iarna anului 1937. Emisiunile experimentale au început în primele zile din iunie 1939 dar programul zilnic era redus la 2 ore, între 21,00 și 23,00.
Primul post de radio din Chișinău era „de două ori mai puternic decât cel din București sau cel din Tiraspol”, scria „Gazeta Basarabiei” în iulie 1939. Emițătorul de 20 kw. instalat la Chișinău de firma Marconi era cel mai bun din România datorită antenei moderne anti-fading care reduce radiația și favorizează propagarea undelor ce călătoresc aproape de suprafața solului. Măsurătorile efectuate după montarea postului au demonstrat că Radio Basarabia acoperă cu rezultate foarte bune teritoriul dintre Siret și Nistru. Recepția era clară și puternică, atât ziua cât și noaptea, eliminând practic influența posturilor rusești de la Tiraspol și Odesa. Primul post de radio din Chișinău, Radio Basarabia, condus inițial de Gheorghe Neamu, a fost inaugurat oficial pe 8 octombrie 1939 prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. Radio Basarabia a fost primul studio regional al Societății Române de Radiodifuziune.
Ocupația sovietică a Basarabiei din iunie 1940 a însemnat închiderea postului Radio Basarabia. Cea mai mare parte a materialelor de rezervă, personalul și arhiva au fost retrase la Huși, dar nu și emițătorul de 20 kw. Pe cei rămași acolo sovieticii nu i-au cruțat, cadavrele lor fiind găsite într-un puț părăsit din curtea postului, iar clădirea, cu tot ce se afla în ea, a fost aruncată în aer de Armata Roșie. După revenirea armatelor și a administrației române în Basarabia în 1941, Societatea Română de Radiodifuziune i-a trimis la Chișinău pe ing. Emil Petrașcu și pe Alexandru Hodoș (ziarist) pentru a evalua pagubele produse de armatele rusești în retragere. Clădirea postului, emițătorul și pilonii antenei au fost distruse prin dinamitare iar toate aparatele de radio-recepție fuseseră confiscate.
Arhiva Radio Moldova (memoria Radio Moldova) este prima, cea mai veche și cea mai bogată arhivă media din R. Moldova. Prima înregistrare datează cu anul 1949, un cântec de glumă în vocea lui Eugeniu Ureche. Pe parcursul anilor, Fonoteca de aur a Radio Moldova s-a îmbogățit cu valori de unicat ale istoriei şi culturii noastre. Arhiva sonoră este stocată pe o suprafață de 378,4 metri pătrați și conservă, pe diferite suporturi, circa 128 mii 359 de unități cu durata de 380.074 mii de ore, structurate în două compartimente: arhiva muzicală: 89.981 unități cu durata de 16.472 ore, arhiva „vorbită”: 38.378 unități cu durata de 363.602 ore. Înregistrările sunt compartimentate conform unei structuri tematice. Emisiunile emblematice ale postului se regăsesc de asemenea ordonate în compartimente precum: Istorice, Literare, Muzicale, Teatru, Copii, Tineret, Minorități Naționale.
În prezent, Radio Moldova emite pe unde medii AM – 3 frecvențe cu acoperire largă pe toată țara, dar și în țările limitrofe, precum și numeroase frecvențe scurte FM, care de asemenea acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova. Anterior, Radio Moldova a emis și pe unde ultrascurte.