Pe 29 septembrie curent, deputatul comunist, Igor Dodon, s-a adresat către Consiliul Municipal de a lichida piatra comemorativă instaurată în centrul Chişinăului în memoria regimului comunist. Igor Dodon este susţinut şi de başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, care consideră că „piatra lui Ghimpu” ar aduce discordie în societate.
„De aceea, mai devreme sau mai târziu, piatra ar trebui lichidată – acest lucru a fost clar încă de la bun început. Instalarea acestui monument a fost provocator şi acest lucru este evident – în consecinţă a crescut nemulţumirea nu numai locuitorilor din Chişinău, dar şi mai multor cetăţeni din toate raioanele republicii. Este imposibil să negăm dreptul d-lui Ghimpu să înţeleagă istoria în felul său şi să-i limităm dreptul de a împărtăşi valorile şi idealurile sale. Însă nu ne putem permite ca toate acestea să fie impuse întregii societăţi moldoveneşti. În acelaşi timp, metoda practicată nu este deloc liberală. Uneori, fiind atât de categoric şi lipsit de simţul responsabilităţii, „luptătorul împotriva totalitarismului sovietic” preia caracteristicile ideologiei împotriva căreia pledează.
Din păcate, în Republica Moldova, nu avem insuficiente subiecte care duc spre confruntarea între cetăţeni. Şi în loc de a găsi valorile comune care ne-ar uni, în loc de a consolida societatea şi de a aborda probleme cu adevărat vitale, politicieni de tipul lui Ghimpu determină cetăţenii să lupte unul împotriva altuia. În aceste condiţii, eu exprim opinia cetăţenilor din Găgăuzia, şi sprijin propunerea lui Igor Dodon de a elimina piatra din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Îi îndemnăm pe toţi liderii politici din RM, care se simt responsabili pentru bunăstarea şi stabilitatea societăţii moldoveneşti, să demonstreze solidaritate în această chestiune”, a declarat liderul de la Comrat pentru portalul de ştiri gagauzlar.md.
În cealaltă tabără, deputatul PCRM, Igor Dodon, scrie pe blogul său:
„Această piatră sfidează memoria celor care au luptat pentru eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, sfidează memoria părinţilor şi buneilor noştri. Ea este un simbol al politicii confrontaţioniste din anii 90, care a generat conflictele din Transnistria şi Găgăuzia. Cum avem de gând să câştigăm încrederea Transnistriei astăzi, cu asemenea abordări războinice? Această piatră, numită şi piatră a ruşinii şi a iresponsabilităţii liberale, provoacă şi astăzi la ură şi conflicte. Şi nu doar în plan intern, ci şi în plan extern. Noi, în mod logic, ar trebui să construim bune relaţii politice şi economice atit cu UE cit si cu Rusia, unde exportăm produsele noastre şi de unde importăm gaz.”
Foto: Timpul
Notă Info Prut: Amintim că piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist a fost instalată în Piața Marii Adunări Naționale, la data de 28 iunie 2010. O dispoziţie în acest sens a semnat primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. Ulterior, Curtea Constituțională a decis că decretul lui Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată drept zi a ocupației sovietice, este neconstituțional, însă piatra comemorativă nu a fost demolată. În prezent, printre cei care au înaintat cereri pentru demolarea pietrei comemorative se numără Liga Tineretului Rus, fracţiunea parlamentară a PCRM, şi başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.