Maia Sandu are șanse mari să ajungă președinte al Republicii Moldova, mai ales că „diaspora se va mobiliza exemplar în turul doi” și „se vor cumula și voturile unioniștilor”. Declarații în acest sens au fost făcute de Ana Guțu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R Moldova în Guvernul de la București.
„Maia Sandu are șanse mari să ajungă președinte al Republicii Moldova, sunt sigură că diaspora se va mobiliza exemplar, se vor cumula și voturile unioniștilor, care sunt segmentul cel mai responsabil al alegătorilor. Cât privește electoratul lui Usatîi, este foarte probabil ca acesta să condiționeze apelul său de susținere a Maiei Sandu. În același timp, să nu uităm că, în conformitate cu studiile sociologice, orice apel al unui lider perdant în scrutin este urmat de 33% din alegătorii săi, ceilalți fie votează invers, fie nu ies la vot. Un lucru este cert, la momentul actual, Maia Sandu are nevoie de un sprijin masiv și anunțat atât din interiorul Republicii Moldova, cât și din exteriorul ei. Sunt sigură că aceste declarații de sprijin vor urma”, a menționat Ana Guțu.
Potrivit sursei, rezultatele primului tur sunt încurajatoare pentru electoratul pro-european și pro-românesc, „Maia Sandu este prima clasată. Totodată, un simplu calcul matematic ne arată că stânga extremă și stânga populistă împreună au acumulat 55% din opțiunile de vot. Iar acest scor îngrijorează. Turul doi va demonstra cât de mult au avansat în opțiuni geopolitice cetățenii Republicii Moldova și sper că, dincolo de dispozițiile anti-sistem (promovate de partidul lui Renato Usatîi, un populist-justițiar cu antecedente penale în Rusia), dincolo de dorințele asistențiale de tip comunist (suscitate de partidul fugarului Ilan Șor, acuzat penal de implicarea în furtul miliardului din 2014), dincolo de paternalismul echilibrist al lui Igor Dodon (parabola mai veche a lui Voronin cu vițelul care suge de la două vaci) – cetățenii Republicii Moldova și-au învățat lecția și au înțeles că viitorul lor este alături de România în spațiul civilizațional european. Spun asta deoarece, inclusiv în momentele când clasa politică din Chișinău a demonstrat lipsă de maturitate, de responsabilitate, România și Uniunea Europeană au fost alături de cetățeni – prin ajutoare și finanțări non-rambursabile, prin proiecte transfrontaliere care schimbă la față realitățile din Republica Moldova”, a punctat Ana Guțu, într-un interviu pentru SpotMedia.ro.