Angajații de la Președinția R. Moldova ar fi telefonat mai mulți oameni influenți din regiunea transnistreană și i-ar fi invitat la o discuție ce ar avea drept scop aducerea alegătorilor din stânga Nistrului la secțiile de votare pe 15 noiembrie, în turul II al alegerilor prezidențiale. Declarații în acest sens au fost făcute de Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul de la Chișinău.
Sursa a reamintit că separatiștii de la Tiraspol au introdus 37 de posturi ilegale de la începutul pandemiei și astfel au închis populația ca într-o capcană. „Ei tot timpul strigă că Republica Moldova este un „stat străin”. Dar, iată că acum ceva s-a întâmplat… probabil cineva de la Kremlin a telefonat și administrația de la Tiraspol a decis că oamenii pot pleca în „statul vecin”, exact în ziua scrutinului, iar la întoarcere aceștia sunt obligați să prezinte buletinul de identitate al cetățeanului R. Moldova cu ștampila „votat”, în caz contrar nimeresc în carantină. O „generozitate” nemaivăzută ”, a menționat Oazu Nantoi la o emisiune de la Jurnal TV
Parlamentarul a mai adăugat că în timpul alegerilor de pe 1 noiembrie s-a aflat pe podul de peste Nistru de la Rezina și „a contemplat” fluxul de mașini și microbuze care aduceau votanți din regiunea transnistreană. Astfel, sursa admite că o tentativă similară de fraudare a alegerilor ar putea avea loc și la scrutinul de pe 15 noiembrie.
„De la Președinție sunt telefonate persoane concrete din stânga Nistrului. N-am să dau numele, dar în caz de vreun dosar penal o să-l dau. Aceștia sunt rugați să viziteze Președinția pentru o discuție. Sunt oameni cu relații, care pot contra unei sume de bani să aducă mai multă lume, cu o singură condiție, să fie votat Igor Dodon”, a mai subliniat Oazu Nantoi.
În context, deputatul PAS a subliniat că situația este neunivocă, deoarece locuitorii din stânga Nistrului sunt cetățeni ai R. Moldova care au dreptul la vot, dar totodată se constată că „Igor Dodon cu implicarea administrației prezidențiale pune la cale fraudarea alegerilor prin coruperea și transportarea organizată a alegătorilor”
La rândul său, deputatul socialist Nicolae Pascaru a spus că „este o crimă” să nu permiți cetățenilor R. Moldova din stânga Nistrului să-și exercite dreptul la vot. „Altfel ce facem, punem niște posturi și izolăm Moldova? Astfel nu se opresc războaiele. De acolo au venit și au votat și pentru Maia Sandu vreo 200 de cetățeni. Ei au dreptul constituțional să voteze. În viziunea mea actualul scrutin a fost cel mai corect din istoria R. Moldova”, a conchis socialistul.
Amintim că la aceste alegeri prezidențiale, Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană.