Republica Moldova vrea să participe la realizarea proiectului AGRI (Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector), a anunţat premierul Vlad Filat, luni, 3 octombrie, la o conferinâţă de presă. AGRI este proiectul ce îşi propune transportarea gazelor naturale provenite din Azerbaidjan, prin Georgia, către România şi mai departe către piaţa Uniunii Europene, transmite ARENA.
Subiectul participării R.Moldova la acest proiect urmează a fi discutat în cadrul unei vizitei, efectuate de Vlad Filat în luna noiembrie în Republica Azerbaidjan, la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev. ”Dincolo de relaţiile bilaterale, vom discuta şi proiectul energetic AGRI, pe care noi îl dorim să-l transformăm în AGRIM, ceea ce înseamnă că şi Republica Moldova să facă parte din acesta”, a menţionat Vlad Filat.
Vlad Filat a spus că iniţial acest subiect a fost abordat cu preşedintele Ilham Aliyev, acum câteva zile, în cadrul unei întrevederi ce a avut loc în Varşovia, în timpul Summit-ul Parteneriatului Estic.
Totodată, Republica Moldova speră la conectarea cât mai rapidă la sistemul românesc de alimentare cu gaze naturale, iar prin intermediul acestuia la cel european (AGRI). În prezent Republica Moldova poartă tratative cu parteneri externi privind acordarea unor credite facilitare pentru construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi.
Vadim Ceban, șef de direcție la Ministerul Economiei, a menționat vineri, 30 septembrie, la un briefing, că valoarea totală a proiectului Ungheni-Iași este estimată la 19 mil. de euro. O parte din costul acestuia va fi acoperit din grantul de 7 mil. de euro acordat de Comisia Europeană, în cadrul Programului operațional comun România- Ucraina -R.Moldova. ”Din grantul acordat de UE 3 mil. euro vor fi acordați Republicii Moldova, însă țara noastră mai are nevoie de alte 6 mil. euro. pentru construcția acestui gazoduct pe teritoriul său”, a explicat Vadim Ceban citat de ARENA.
Funcţionarul a mai spus că există interes din partea BERD, BEI, dar şi altor parteneri externi pentru realizarea acestui proiect. Potrivit lui Vadim Ceban, o eventuală sursă de finanţare pentru construcţia gazoductului ar putea fi ajutorul nerambursabil în valoare de 100 mil. de euro acordat de Guvernul României Republici Moldova.
În total, gazoductul Ungheni-Iaşi se va întinde pe teritoriul Rep. Moldova pe o lungime de 9 kilometri. În plus, aici vor fi construite şi staţii de măsurare şi de compresoare.
Potrivit lui Vadim Ceban, construcţia propriu-zisă a acestui gazoduct va dura 1-1,5 ani.
Solicitat să se pronunţe şi pe marginea proiectului de construcţie a liniei de interconexiune Bălţi –Suceava, Vadim Ceban a spus că, cel mai probabil, acest proiect va fi derulat doar după finalizarea procedurii de aderarea a Republicii Moldova şi a Ucrainei la reţeaua pan-europeană de transport a energiei electrice ENTSO-E. ”O conectare imediată la acest proiect ar necesita investiții mult mai mari”, a relatat Vadim Ceban.
Foto: STRATFOR
Notă Info Prut: Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector (AGRI) este un proiect pentru transportul gazelor naturale provenite din Azerbaidjan, prin Georgia, către România şi mai departe către piaţa Uniunii Europene. Proiectul prevede construcția unui terminal de lichefiere a gazelor pe litoralul Mării Negre, în Georgia, şi transportul maritim al acestora în România, unde se va construi o unitate de regazeificare. Proiectul AGRI este complementar proiectului Nabucco.
În mai 2010, România, Azerbaidjan şi Georgia au încheiat un acord la TbilisiEuropa, prin intermediul Georgiei. Compania urma să fie înfiinţată la Bucureşti în termen de 30 de zile, având ca acţionari companiile Romgaz Mediaş (România), SOCAR (Azerbaidjan) şi GOGC (Georgia).