Aflarea în funcție a lui Igor Dodon până la data de 24 decembrie va cauza un prejudiciu statului de peste 4 milioane de lei sau circa 200 de mii de euro.
Anunțul a fost făcut de Petru Frunze, deputat PAS, care a subliniat că acești bani vor fi cheltuiți pentru întreținerea unei persoane care a primit vot de neîncredere din partea cetățenilor R. Moldova.
„Igor Dodon trebuie să plece împreună cu serviciile secrete rusești implicate în campania electorală. Nici o forță politică nu dorește să vorbească cu el, aparține trecutului detestat de cetățeni. Poporul deține puterea în stat, reprezentantul ales de popor pentru a chema la negocieri forțele politice este președintele ales Maia Sandu. Unicul lucru bun pe care îl mai poate face pentru cetățeni este să își facă de urgență bagajele”, a menționat Petru Frunze.
Amintim că Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în fața președintelui în exercițiu, socialistul prorus Igor Dodon.
Totuși, Igor Dodon rămâne încă, pe o anumită perioadă, șef al statului. Astfel, potrivit legislației, după prezidențiale, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor. Ulterior, în termen de trei zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial.
La rândul său, Curtea Constituţională confirmă sau nu rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC. Dacă alegerea în funcție a Maiei Sandu este validată de Curtea Constituţională, ea va depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale cel târziu la 45 de zile după alegeri.