Vladimir Putin a publicat un articol despre un nou proiect de integrare a fostelor state sovietice într-o Uniune Eurasiatică. Putin a creat deja o mulţime de organizaţii sub egida Moscovei încercând să menţină măreţia Rusiei, prăbuşită odată cu URSS, scrie portalul de ştiri InoPressa.
După anunţul candidaturii sale la preşedinţia Rusiei, în 2012, acesta a lansat o idee ambiţioasă de a uni statele din fosta Uniune Sovietică în baza unor criterii economice, anunţă The Guardian. Jurnalista Miriam Elder consideră că încercarea de a crea Uniunea Eurasiatică reprezinta semnalul unor noi ambiţii imperiale ale lui Putin.
Potrivit jurnalistei, crearea Uniunii Eurasiatice şi transformarea acesteia într-un nou pol al lumii este un proces dificil. În 2010 PIB-ul UE a ajuns la 16 trilioane dolari, iar PIB-ul CSI reprezintă doar 1,9 trilioane dolari.
După ce a declarat recent că prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”, premierul rus a ţinut să precizeze că noul proiect nu va semăna deloc cu URSS, notează Reuters.
„Ar fi o naivitate să încerc să restaurez sau să copiez ceva din trecut. O integrare mai puternică pe noi baze politice şi economice şi un nou sistem de valori sunt cerinţe obligatorii pentru era noastră”, a scris Vladimir Putin. Uniunea Eurasiatică va presupune coordonarea politicilor economice şi monetare a statelor membre.
Putin a lansat critici voalate la adresa Ucrainei care nu a dorit să adere la uniunea vamală din cauza ambiţiilor sale de integrare europeană. Premierul rus susţine însă că aparţenenţa la uniunea vamală sau la viitoarea Uniunea Eurasiatică ar permite o integrare europeană mai rapidă şi de pe poziţii de forţă a ţărilor cu astfel de aspiraţii. Vladimir Putin a precizat că Uniunea Eurasiatică va fi un partener al UE în scopul creării unui spaţiu economic comun.
„Noul proiect de integrare eurasiatică – viitorul care se naşte astăzi” – acesta este titlul articolului publicat de „Izvestia„. Putin consideră că potenţialul politic al proiectului este „de a crea condiţii reale pentru schimbarea configuraţiei geopolitice şi geoeconomice a întregului continent (Eurasiatic – n.r.) şi de a avea un efect global pozitiv la nivel mondial”.
Comentatorii consideră articolul premierului rus drept un program politic pentru al treilea mandat la postul de preşedinte al Federaţiei Ruse. „După 20 de ani de la prăbuşirea URSS, Putin încearcă, mai mult ca oricând, să preia rolul de unificator al spaţiului post-sovietic. Şi spre deosebire de tentativele anterioare, în prezent există şanse reale ca procesul de reintegrare a unor state să se încununeze cu succes”, se specifică în articol. La Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan pot adera Kîrgîstan şi Tadjikistan. Analiştii ruşi subliniază faptul că Putin nu a menţionat cu această ocazie Ucraina.
Politologul rus Feodor Lukianov consideră că dacă acum 5 ani dominaţia Federaţiei Ruse în spaţiul ex-sovietic ar fi pusă la îndoială, în prezent această dominaţie nu mai poate fi contestată. SUA şi UE au acum alte priorităţi, interesele Chinei se limitează doar în sfera economică, iar Turcia, în ciuda ambiţiilor sale, nu poate pretinde la rolul de lider regional.
Este puţin probabil ca perspectiva reunificării cu Kazahstan şi Belarus să aducă ruşilor impresia redefinirii unui nou destin imperial, consideră jurnalistul de la Financial Times, Charles Clover, „însă pentru grupul „eurasianist” declaraţia lui Putin de a împinge cele trei ţări spre o Uniune Eurasiatică reprezintă chintesenţa propriilor convingeri”.
„Am aşteptat 25 de ani ca autorităţile noastre să declare această direcţie în mod public”, spunea Alexander Dughin, liderul mişcării eurasiatice.
Geopoliticianul rus consideră că Rusia trebuie să creeze un bastion al „puterii continentale” pentru a se proteja de puterea „atlantiştilor”. „Conform concepţiei lui Dughin, Rusia va renaşte într-o formă puţin diferită de cea a URSS, fără a cădea în utopia lui Orwell”, scrie Clover, amintind că în romanul „1984” Eurasia era una dintre cele trei super-puteri care se afla permanent într-un război intern.
Dughin nu ascunde faptul că a stabilit deja relaţii intense cu Kremlinul. Mai mult decât atât, acesta a declarat că împreună cu asociaţii săi „au fost implicaţi în redactarea” articolului lui Putin. „Din păcate formulările noastre au fost modificate într-o formă mai puţin dură”, s-a plâns Dughin.
„Putin a trezit teama renaşterii URSS” – scrie Daily Mail. Deşi oficialul rus a negat orice idee de a reface Uniunea Sovietică, „totuşi asigurarea lui Putin va trezi mai multe suspiciuni din partea fostelor republici sovietice”, se spune în articol.
Comentând propunerea lui Vladimir Putin privind crearea unei Uniuni Eurasiatice, editorialistul de la Le Figaro, Pierre Rousselet, consideră că „nu este vorba despre renaşterea URSS, ci mai degrabă este o reacţie la expansiunea economică a Chinei în Asia Centrală”. „Creşterea economică senzaţională a Chinei a schimbat relaţia dintre cele două ţări. Echilibrul de forţe a fost perturbat. Dacă Rusia ocupă doar al 10-lea loc în clasamentul partenerilor comerciali ai Chinei, cea din urmă a devenit din 2010 partenerul principal al Federaţiei Ruse. Rivalitatea din Asia Centrală este datorată necesităţilor energetice ale Chinei”, a declarat jurnalistul.
International Stockholm Peace Research Institute a publicat recent un studiu unde se specifică faptul că Moscova şi Beijing vor menţine pe viitor relaţiile diplomatice, dar cei doi piloni ai cooperării – militar şi energetic – se vor prăbuşi.
Pe blogul site-ului The Financial Times jurnalista Isabel Gorst analizează ce înseamnă crearea Uniunii Eurasiatice pentru Kazahstan. Anul trecut Rusia, Belarus şi Kazahstan au creat o uniune vamală, iar începând cu anul 2012, aceste trei ţări vor fuziona într-un spaţiu economic unic. Uniunea Eurasiatică ar presupune o integrare mult mai profundă.
Într-un fel, ideea Uniunii Eurasiatice îi place lui Nursultan Nazarbayev: acesta în 1991 nu a prea dorit desfiinţarea Uniunii Sovietice. În acelaşi timp Nazarbayev este un fost funcţionar în vârstă de 71 de ani care încearcă să garanteze independenţa Kazahstanului, ducând o politică de echilibru între Rusia, China şi Occident (SUA).
Prin aderarea la Uniunea Vamală a Kazahstanului, Rusia a răsuflat uşurată în faţa pericolului chinez. „Dar şi Uniunea Vamală este şi ea justificată din punct de vedere economic: Kazahstanul, cu o populaţie de aproximativ 16 milioane, va avea acces la imensa piaţă eurasiatică”, se mai spune în articol.
Astana speră că investitorii străini vor fi mult mai interesaţi de industria Kazahstanului, ceea ce îi va permite să scape de dependenţa energetică. Cu toate acestea ţara se confruntă cu corupţia şi nevoia reformării sistemului juridic.
Expertul rus Serghei Aleksashenko consideră că este prea devreme să vorbim despre un proiect politic unional între Rusia, Belarus şi Kazahstan, deoarece, pentru a crea această uniune, liderii celor trei ţări trebuie să-şi ia adio de la posturile lor de preşedinte, a declarat acesta într-un interviu pentru „Echo Moscvy”.
Foto: Creative Class