Republica Moldova și România urmează să semneze Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor de studii.
Comisia politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ de inițiere a negocierilor și aprobarea semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice.
Proiectul Acordului stabilește tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învățământ, care vor fi recunoscute reciproc. Documentul conține reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute anterior adoptării Procesului de la Bologna. Totodată, vor fi recunoscute și echivalate actele de studii obținute în învățământul general din Republica Moldova cu durata de 10 sau 11 ani.
„Semnarea și implementarea unui acord bilateral în materie de recunoaștere a actelor de studii cu România va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor ambelor state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova. În aceeași ordine de idei, vor fi create oportunități pentru dezvoltarea contactelor interumane și stimularea cooperării între instituțiile de învățământ din ambele țări”, se menționează în nota informativă a proiectului.
În prezent, baza normativă de realizare a procedurilor de recunoaștere academică și profesională este Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, acordate de instituții de învățământ acreditate în Republica Moldova și România, document semnat în 1998 și modificat în 2010. Între timp, sistemele educaționale din Republica Moldova și România au cunoscut un proces continuu de modernizare și transformare, precum și perfecționare a bazei normative ce reglementează procesul de învățământ.