Declarația președintelui ales al R. Moldova, Maia Sandu, privind retragerea Grupului Operativ al Forțelor Ruse din Transnistria urmărește subminarea eforturilor pentru o soluționare pașnică a conflictului. Acuzații în acest sens au fost făcute astăzi de Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse.
„Considerăm că această declarație are drept scop subminarea eforturilor de soluționare pașnică a problemei transnistrene”, a concretizat sursa pentru presa de la Moscova.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a subliniat că prezența grupului operațional de militari ruși în regiunea transnistreană „asigură funcționalitatea contingentului de trupe ruse de pace”, iar mandatul operațiunii de menținere a păcii ar stabili clar că această operațiune va fi întreruptă doar în momentul în care se va găsi o soluție politică pentru criza transnistreană.
Mai mult, Zaharova susține că anume datorită prezenței acestor „trupe de menținere a păcii”, în regiunea transnistreană este stabilitate de 25 de ani și „nu se varsă sânge”.
Anterior, Maia Sandu, președintele ales al R. Moldova a declarat că planul de rezolvare a conflictului transnistrean trebuie să includă retragerea completă a trupelor ruse de ocupație din stânga Nistrului, dar și a munițiilor. Totodată, președintele ales a menționat că poziția sa cu privire la retragerea trupelor ruse nu este o noutate, ci reprezintă „o continuare a poziției corecte a Republicii Moldova”.
Amintim că Adunarea Generală a ONU a adoptat în iunie 2018, cu 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.
Pe lângă aceasta, în septembrie 2019, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a promis că Rusia va distruge munițiile de la Cobasna care au depășit termenul de exploatare, însă nu s-a ținut de cuvânt.