Președintele ales Maia Sandu și-a reiterat astăzi poziția cu privire la regiunea transnistreană, subliniind faptul că Grupul Operativ de Trupe Ruse se află ilegal pe teritoriul R. Moldova și trebuie să se retragă, iar misiunea de pacificare de pe malurile Nistrului trebuie să fie transformată într-una civilă, cu mandat internațional, sub egida OSCE. Declarațiile respective au pus pe jar Kremlinul, care nu a întârziat să vină cu o reacție în acest sens.
În cadrul unui dialog cu presa, Maia Sandu a explicat că prezența militară rusă pe teritoriul R. Moldova are două componente – una legală și alta ilegală. „Prima este Grupul Operativ al Forțelor Armate și în raport cu prezența acestui grup operativ nu există acordul părții R. Moldova, nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral. Poziția statului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retragă, iar munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc, trebuie de asemenea să fie retrase de pe teritoriul R. Moldova”, a adăugat președintele ales.
Totodată, Maia Sandu s-a referit și la misiunea de pacificare, care ar fi a doua parte din prezența militară rusă pe teritoriul R. Moldova. „Pe această misiune de pacificare există un Acord din 1992 semnat de către R. Moldova şi Federaţia Rusă. Însă, pentru că nu există pericolul unor acţiuni militare de mai multă vreme, partea R. Moldova spune că această misiune trebuie să fie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE. Repet, aceasta este poziţia R. Moldova de mai multă vreme. Este o poziţie pe care eu o reiterez”, a subliniat președintele ales.
La scurt timp după aceste declarații, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat pentru presă că „Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo în Transnistria, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate duce la o destabilizare gravă”.
Potrivit sursei, Kremlinul se așteaptă că aceste subiecte vor fi discutate și „nu se vor face mișcări bruște”.
Totodată, fiind întrebat despre relația Kremlinului cu președintele ales al Republicii Moldova, Dmitri Peskov a spus că toate contactele se fac prin intermediul diplomaților, reamintind că președintele Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sanda pentru victoria la alegerile prezidențiale.