Lecțiile Marii Uniri sunt edificatoare pentru toate timpurile: istoria ne oferă oportunități, dar acțiunea o facem noi, oamenii. De această părere este Igor Șarov, fostul ministru al Educației de la Chișinău, care a adăugat că oamenii Unirii și-au asumat binele țării, lăsând la o parte disputele politice și interesele personale.
Potrivit sursei, 1 decembrie 1918 vine cu o semnificație aparte în istoria noastră națională, semnificație surprinsă antologic de regretatul istoric Florin Constantiniu, în lucrarea „O sinceră istorie a poporului român”: „Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești… Măreția sa stă în faptul că desăvârșirea unității naționale (…) este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligentă politică remarcabilă spre țelul dorit (…). Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-i da armătura teritorial-instituțională, care este statul național.”
„Astăzi, la peste un secol de la mărețul eveniment, mă întreb în ce măsură ne-am însușit lecțiile istoriei? Iar în cazul multor dintre concetățenii noștri, întrebarea s-ar pune: în ce măsură ne cunoaștem istoria așa cum a fost, cu clipe de măreție sublime, dar și cu momente mai puțin măgulitoare? În ipostaza de istoric, dar și cea de cetățean, am convingerea că o atitudine asumată se bazează pe adevărul istoric, iar acesta a fost decenii întregi tăinuit, falsificat, mistificat. Din păcate, repercusiunile acelei politici mistificatoare divizează în continuare societatea noastră. Nu pot exista două adevăruri, motiv pentru care pledoaria mea de dascăl a fost dintotdeauna: nu vă lăsați manipulați, căutați să vă informați din surse sigure. Cine nu-și însușește lecțiile istoriei va fi sortit să repete la nesfârșit greșelile”, a punctat Igor Șarov.
Fostul ministru al Educației de la Chișinău a mai subliniat că lecțiile Marii Uniri sunt edificatoare pentru toate timpurile: istoria ne oferă oportunități, dar acțiunea o facem noi, oamenii.
„Oamenii Unirii și-au asumat binele țării, lăsând la o parte disputele politice și interesele personale. Au pus interesul național mai presus decât cel de grup sau individual. Nu și-au precupețit capacitățile, timpul, averile pentru a duce la bun sfârșit un proiect de țară – unirea tuturor românilor. Ce lecție măreață! Câte învățăminte! Ce potențial educațional ne-au oferit toți unioniștii în persoana basarabenilor Pan Halippa, Ion Inculeț, Ion Pelivan, Vasile Stroescu, a bucovinenilor Ion Nistor, Dionise Bejan, …, a transilvănenilor Ilie Lazăr, Ion Pop de Băsești, Iulie Maniu, a istoricului Nicolae Iorga, a politicienilor Ion I.C. Brătianu, Alexandru Vaida-Voevod, Take Ionescu și mulți alții. Iar deasupra tuturor, se înalță exemplul celor doi suverani, dedicați cu trup și suflet cauzei românești, Regele Ferdinand și Regina Maria! Doi străini, un neamț și o englezoaică, și o lecție de patriotism greu de echivalat! Nimic pentru sine, totul pentru țară! La mulți ani, dragi români de pretutindeni! La mulți ani, dragii mei colegi și studenți! La mulți ani, România!”, a mai transmis Igor Șarov.