După cum știți, în luna iulie am lansat un proiect special aici, la InfoPrut. Ne propusesem să realizăm o serie de interviuri cu reprezentanți ai diferitor formațiuni politice de pe ambele maluri ale Prutului, astfel încât să putem realiza ulterior un studiu mai mare în care să analizăm interacțiunea dintre partidele din Republica Moldova și România și modul în care reprezentanții acestora ne reprezintă interesele.
După cum ați putut observa, la un moment dat seria de interviuri a fost întreruptă. Cauza este probabil prea banală: agenda politică încărcată a politicienilor de la Chișinău. Dacă așa stau lucrurile, atunci nu putem să facem altceva decât să ne bucurăm pentru faptul că pentru obținerea votului nostru se dă o luptă acerbă. Noi, însă, ne vom continua demersul și vom fi onești față de cititorii noștri. Unii dintre ei ne-au rugat să asigurăm în cadrul acestui proiect transparență maximă: cetățeanul responsabil nu poate să aibă decât un reprezentant responsabil. Iată de ce am decis să publicăm întrebările adresate Partidului Social-Democrat din Moldova. Nu este vorba despre o răzbunare intenționată, dar vrem să evităm o situație în care o altă formațiune politică ne-ar putea acuza că nu am intervievat concurența și am creat duble standarde.
Vedeți mai jos întrebările pentru Partidul Social-Democrat.
- După venirea comuniştilor la putere în anul 2001, actualul lider al Partidului Social-Democrat din Moldova a fost unul dintre cei care au susţinut coagularea mai multor formaţiuni politice în jurul Alianţei Moldova Noastră. De ce actualul lider PSD nu a devenit membru al AMN în acea perioadă? Această decizie are o explicaţie ideologică sau a fost o decizie cu caracter privat (personal)?
- În perioada guvernării comuniste AMN a avut colaborări sporadice cu formaţiuni politice din afară (din state membre ale Uniunii Europene, Federaţia Rusă, România) pe proiecte concrete sau acestea au avut un caracter permanent?
- Cum apreciaţi dezintegrarea AMN? Dispariţia unei formaţiuni politice de pe scena vieţii a prejudiciat procesul de transformare democratică sau doar l-a echilibrat?
- În anul 2009, în perioada campaniei electorale, Partidul Social-Democrat din Republica Moldova (condus de Dumitru Braghiş pe atunci) s-a bucurat de susţinrea Partidului Social-Democrat din România. În ce a constat această susţinere şi de ce aceasta s-a redus în intensitate după alegerile din 05 aprilie 2009? Poate fi pusă această răcire a relaţiilor pe seama unor declaraţii ale fostei conduceri a partidului pe care îl reprezentaţi?
- Ce relaţii de colaborare aveţi în prezent cu diferite formaţiuni politice din România? Sunt acestea bilaterale sau multilaterale, prin intermediul afilierilor ideologice la entităţi precum Internaţionala Socialistă din care faceţi parte?
- În programul electoral, dar şi în statutul partidului este inclusă ca unul din obiectivele majore integrarea în spaţiul economic unic din cadrul CSI, iar cu Uniunea Europeană doriţi realizarea liberei circulaţii. De ce integrarea europeană nu este un obiectiv cu importanţă similară?
- Cum poate armoniza R. Moldova necesitatea de a rămâne prezentă în cadrul CSI cu aspiraţiile de integrare în Uniunea Europeană?
- Orientarea spre forme de integrare economică şi procese politice estice necesită stabilirea unor punţi de legătură cu formaţiuni politice din Federaţia Rusă. Din punct de vedere ideologic, care este partidul rus cu valori ideologice similare? Aţi reuşit să creaţi conexiune şi să lucraţi pe anumite proiecte concrete?
- Ce proiecte veţi implementa din cele pe care le-aţi propus pentru municipiul Chişinău, din postura de candidat la fotoliul de primar general? Beneficiaţi de susţinerea altor formaţiuni politice în vederea realizării acestora?
- Cum se poziţionează PSD-ul faţă de alianţa de guvernare? Dar faţă de Partidul Comuniştilor? Poate contribui PSD la deblocarea crizei constituţionale în care se află R. Moldova fără a colabora cu partidele aflate la guvernare sau cu opoziţia?
- Care este şansa de afirmare a unui partid de factură social-democrată în R. Moldova? Nu sunt prea multe partide social-democrate în Moldova?
- Recent, PSD a anunţat că va înainta o adresare Curţii de Apel, cu solicitarea de a anula decizia Ministerului Educaţiei cu privire la introducerea în curricula şcolară a Istoriei Românilor. Care sunt dezavantajele editării acestor manuale în România?
Cerem scuze cititorilor noștri, care au manifestat un interes deosebit pentru această inițiativă, că nu am publicat întrebările în timp util.
Pe această cale, țin să vă anunț că vom continua această serie de interviuri, chiar dacă agenda politică de la CHișinău se anunță a fi în perioada următoare și mai încărcată.
Sursă imagine: Acasa la Dana