Moscova răspunde cu tupeu acuzațiilor NATO privind încălcarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, în condițiile în care nerespectarea dreptului internațional este deja tradiție pentru Kremlin, notează hotnews.ro.
„Trupele pacificatoare rusești se află în regiunea transnistreană în mod legal”, a susținut purtătorul de cuvânt al MAE rus, comentând ironic că își imagina că secretarul general al NATO are surse de informare bune. Aceasta a invocat acordurile ruso-moldovenești.
„Șederea contingentului militar rus, care face parte din forțele comune de menținere a păcii desfășurate acolo și asigură protecția depozitelor din satul Cobasna, se realizează legal. Timp de 28 de ani de prezență a operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, aceasta și-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea și stabilitatea în regiune”, a mai spus Zaharova.
Potrivit ei, Rusia se angajează să îndeplinească cu strictețe mandatul și sarcinile operațiunii de menținere a păcii
„Plecăm de la premisa că acest subiect se află în planul relațiilor bilaterale ruso-moldovenești. Aș dori să-l sfătuiesc pe secretarul general NATO să aibă grijă de membrii săi, în primul rând de Statele Unite și de prezența ilegală a acestora, de exemplu, în Siria”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE rus.
Aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO la Bruxelles, conform site-ului oficial al Organizaţiei citat de Agerpres.
„Aş dori să-l felicit pe noul preşedinte ales (n.r. Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. Aştept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu R. Moldova ca partener al Alianţei noastre”, a afirmat Stoltenberg.
De asemenea, și șeful NATO a comentat actuala situație, acuzând Rusia că a destabilizat și estul Ucrainei.
„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria. Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat șeful NATO.
Declaraţiile secretarului general al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-şi retragă Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU.