Ministrul Culturii de la București, Bogdan Gheorghiu, a declarat că Muzeul Ororilor Comunismului din România este important pentru cei care au supravieţuit perioadei comuniste, dar şi pentru tinerii din ziua de astăzi.
„Acest muzeu va ajuta generațiile care au trăit în comunism să depășească trauma colectivă prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluție, fie mentală, fizică sau spirituală, față de existența cenușie, de lipsa libertății și a resurselor pentru un trai demn de dinainte de 1989. Aceste abuzuri sunt de neimaginat pentru generațiile viitoare, care îmi doresc să devină mai conștiente de importanța democrației”, a transmis Ministrul Bogdan Gheorghiu într-un comunicat de presă dat publicităţii vineri, 4 decembrie.
Documentul a fost emis în contextul adoptării de către Guvernul României a Hotărârii privind Organizarea şi Funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului.
„Suntem datori să cunoaștem istoria pentru că cine uită, riscă să o repete”, reaminteşte oficialul român în comunicat.
Muzeul are sediul temporar în spațiile din Biblioteca Națională a României, până la identificarea unui spațiu adecvat obiectului de activitate al Muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare hotârârii adoptate săptămâna trecută.
Instituţia muzeală are ca obiectiv prezentarea realităților vieții social-economice și culturale din România în perioada 1945-1989 cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenților regimului comunist.
În perioada comunistă, în România au murit 800.000 de oameni și peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă forțată ale regimului totalitar.