Promulgarea de către Igor Dodon a legii care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului, este o acțiune de sabotaj clasic, pusă la cale din afara R. Moldova. De această părere este Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale, care a adăugat că astfel Igor Dodon încearcă să o submineze pe președinta aleasă Maia Sandu.
„Toată lumea discută acest subiect, dar face abstracție de esența lui. SIS-ul ca instituție niciodată nu a fost înregimentat în totalitate politic, ci a avut mereu un grad de autonomie chiar și în perioada guvernării Partidului Democrat. De fapt nu vorbim despre trecerea SIS-ului sub control parlamentar, deoarece acesta acolo și se află, este o prevedere legală care a rămas intactă. (…) Noi asistăm cu totul la alt joc mult mai periculos și, din păcate, am senzația că ne scapă tuturor. Trebuie să plasăm în context ceea ce se întâmplă. De fapt, noi asistăm la acțiuni subversive împotriva statului R. Moldova. Partea cea mai proastă că autorul acestor acțiuni subversive este președintele în exercițiu Igor Dodon, care în același timp este și agent de influență a Federației Ruse, și care face asta nu de dragul SIS-ului. El încearcă să o submineze pe președinta aleasă Maia Sandu. Este o acțiune de sabotaj clasic, care este pus la cale din afara țării și care are mult prea puțin cu toată golănia politică ce s-a întâmplat în Parlament. Alta este miza: Republica Moldova trebuie să fie un stat instabil, vulnerabil, ori un președinte de stat care are de gestionat două dosare importante, cel transnistrean și incitările la separatism pe care le fac constant Igor Dodon și PSRM”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
Totodată, fostul președinte al CC a remarcat că decuplarea Maiei Sandu de SIS, urmărește scopul de a o lăsa pe aceasta fără informații în rezolvarea problemelor ce țin de politica externă.
„Președinta Maia Sandu are obligația constituțională și este garantul integrității teritoriale și decuplarea ei de SIS, urmărește scopul de a o lăsa fără instrumentul esențial de informare, care ar face-o să fie oarbă în luarea anumitor decizii esențiale pe chestiuni de politică externă, de securitate națională etc”.
Potrivit sursei, Igor Dodon nu este o piesă de șah mult prea importantă pentru Federația Rusă, dar este un personaj de imobilizare și sabotare a funcționalității Republicii Moldova.
„Mesajul Maiei Sandu în campania electorală a fost: „instituții funcționale”, iar dacă R. Moldova obține instituții funcționale, atunci acest stat va deveni cu adevărat independent. Aceasta este singura soluție, altă cale nu există și anume aceasta este zona care va fi atacată cel mai dur. Și chiar dacă încă doamna Maia Sandu nu a fost învestită în funcția de președinte a R. Moldova, ea a început să fie sabotată pe toate căile”, a menționat Tănase.
El a mai adăugat că astăzi Federația Rusă nu urmărește scopul să anexeze R. Moldova fiindcă nu dispune de resurse și acest lucru nu este posibil nici geografic. „În schimb are un interes fundamental ca R. Moldova să rămână un stat subdezvoltat, vulnerabil care ar depinde în totalitate de toate jocurile pe care le fac ei aici. Iar cea mai mare problemă pe care o avem în prezent este PSRM, în frunte cu Igor Dodon, care este un grup ostil independenței R. Moldova și care acționează deschis împotriva statului. Astfel, ei au recurs la acțiunile, care au avut loc în Parlament în ultimele zile, deoarece miza este mult prea mare. Ei ar dori să o transforme pe Maia Sandu într-o marionetă, într-o figură butaforică, care ar face flashmob-uri împreună cu ONG-iștii în fața Parlamentului, dar care nu ar fi avut acces la niciun instrument al puterii”, a mai spus Alexandru Tănase.
Amintim că, luni, 7 decembrie, Curtea Constituțională a decis suspendarea legii privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției în cea a Parlamentului de la Chișinău. Cu toate acestea o zi mai târziu s-a aflat că președintele în exercițiu Igor Dodon a promulgat legea respectivă.
S-a întâmplat, după ce săptămâna trecută, PSRM şi Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor au votat rapid, în două lecturi, fără dezbateri, această lege buclucașă.