Deputații PSRM și cei ai Platformei „Pentru Moldova” au votat în lectură finală două inițiative legislative controversate care se referă la UTA Găgăuzia.
Este vorba despre proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și a Legii privind descentralizarea administrativă, dar și despre proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.
Prin proiectul de modificare şi completare a Legii privind administrația publică locală și a Legii privind descentralizarea administrativă se propune introducerea în cadrul legal național a termenului de „autorități ale administrației publice locale de nivel special”, care va cuprinde atribuții ale domeniilor rezervate pentru autoritățile nivelului al doilea, precum și atribuțiile conferite prin Legea privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia.
Modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova prevede, printre altele, că organizarea administrativ-teritorială a acestui stat se efectuează pe următoarele niveluri: satele (comunele) și orașele (municipiile) constituie nivelul întâi, raioanele și municipiul Bălți constituie nivelul al doilea, iar unitatea teritorial autonomă Găgăuzia și municipiul Chișinău au un nivel special de administrare.
De asemenea, în proiecte se arată că modificarea statutului unității teritoriale autonome Găgăuzia, intrarea sau ieșirea localităților în/din componența unității teritoriale autonome Găgăuzia se efectuează în conformitate cu prevederile Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.
Totuși, Parlamentul de la Chișinău nu a examinat proiectul de lege care prevede modificări ale Legii cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia.
Menționăm că opoziția a atenționat în repetate rânduri că amendamentele respective ar fi un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova.