Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova și decretul de promulgare au fost publicate în Monitorul Oficial, notează Moldpres.
Documentul criticat de opoziția parlamentară stabilește că în UTA Găgăuzia limba oficială, în diferite sfere ale vieții, este limba de stat, limba găgăuză sau limba rusă.
De asemenea, documentul prevede că Republica Moldova garantează cetățenilor dreptul la educație în limba de stat și în limba de comunicare interetnică la toate nivelele sistemului educațional.
Guvernul, în termen de 12 luni, va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu prezenta lege; va aduce actele sale normative în concordanță cu prezenta lege; va adopta actele necesare pentru punerea în aplicare a prezentei legi. Tot Guvernul va examina costurile și alte necesități pentru implementarea programelor de studiere gratuită a limbii de stat pentru minoritățile naționale, conform prevederilor art. 1, și va propune rectificarea corespunzătoare a bugetului de stat pentru aceste scopuri.
Tot în numărul de marți, au fost publicate și proiectul de modificare și completare a Legii privind administrația publică locală și Legii privind descentralizarea administrativă și proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Și adoptarea acestor documente a fost criticată de opoziția parlamentară, dar și de mai multe structuri internaționale.
„Aceste iniţiative sunt concepute ca nişte bombe cu ceas. Sunt elemente clare de federalizare, operate pe furiş, la repezeală, de o forţă politică practic angajata în mod făţiş în slujba unei alte ţări. Iar toate acestea se întâmplă, din păcate, pe fundalul unei rezistenţe minime din partea sistemului foarte slăbit şi pe alocuri inexistent sau complice chiar. Vorbim aici de sistemul judecătoresc, poate cu excepţia Curţii Constituţionale, serviciile speciale şi alte mecanisme”, declara analistul politic Vlad Ţurcanu pentru Radio Chişinău.