Un investitor din România și-a deschis, acum doi ani, un atelier în care se fac icoane pictate în mozaic. Succesul afacerii din comuna Măcăreşti din raionul Ungheni se datorează în mare parte oamenilor talentați și harnici pe care i-a găsit, spune antreprenorul, potrivit TVR Moldova.
Atelierul din Măcăreşti este ca un laborator de creaţie unde meşteriţele transformă scticla în adevărate capodopere. Tehnica mozaicului presupune multă migală şi implică timp şi răbdare. Zi de zi, cu multă migală, meşteriţele lipesc mii de bucăţi de sticlă viu colorată, pe care le transformă în unele dintre cele mai frumoase icoane, care ajung în lăcaşurile de cult din România.
„Trebuie răbdare, dar nouă ne place, abia aşteptăm să venim. Mai ales noi suntem pensionari şi ne mai mângâiem, adică mai trebuim cuiva”, a spus una dintre femei.
Atelierul din Măcăreşti a fost deschis în urmă cu doi ani, de un agent economic din România.
„Ne-am gândit că ar fi frumos să facem un astfel de atelier și în Moldova. Procesul de învățare nu este unul foarte ușor, dar cu puțină sârguință lucrurile au mers în direcția potrivită”, a subliniat reprezentantul companiei, Oleg Olexici.
25 de femei muncesc acum în atelierul din Măcăreşti, iar până a deprinde tehnica mozaicului, ele au fost instruite de specialiştii din România.
„Lucrările pe care le facem ajung să decoreze biserici, mănăstiri, schituri, acolo unde acest lucru ni se cere. Suntem mândri, dar cu modestia aferentă, că realizăm atfel de lucrări”, a mai spus Olexici.
Cele mai trainice picturi sunt considerate cele făcute din mozaic. El este rezistent la lovituri, uzură, umezeală, îngheţ sau la agenţi chimici şi poate fi spălat. De aceea, tehnica picturii în mozaic dăinuie peste veacuri, de când a fost descoperită şi aplicată încă în Grecia Antică.