Maia Sandu trebuie să se grăbească să vină cu un nume de premier în următoarea perioadă, sunt de părere Ion Tăbârţă, analist politic şi expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ. Aceștia au declarat că Sandu ar putea desemna premierul din actuala componenţă a Cabinetului de miniştri sau ar putea propune un Cabinet de miniştri bine pregătit pentru a fi votat de către Parlament.
Expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ, a afirmat că Maia Sandu joacă, în acest moment, un rol proactiv în această situaţie.
„Dacă ea nu va juca proactiv acum, am putea să ne trezim cu surprize. Poate trebuia să vină cu două decrete: unul cu privire la desemnarea unui premier interimar, după ce pleacă Chicu şi al doilea decret cu privire la numirea unui candidat la funcţia de premier. Dacă vine cu aceste decrete, timp de 45 de zile, CCM ar putea să constate că s-au epuizat toate căile constituţionale şi să fie declanşat procesul alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat Cârnaţ în cadrul unei ediţii speciale de la TVR MOLDOVA.
Totodată, acesta consideră că Maia Sandu ar putea propune un Cabinet de miniştri bine pregăitit, cu un program anti-criză, ce ar putea fi votat de către Parlament, iar în acest caz, declanşarea alegerilor parlamentare ar putea fi tergiversată.
Potrivit lui Teodor Cârnaţ, în condiţiile când Maia Sandu va pleda pentru numirea unui premier din actuala componenţă a actualului Guvern, trebuie să ţină cont de pregătirea acestuia, pentru că nereuşitele Guvernului în exerciţiu ar putea fi pasate Maiei Sandu, de către oponenţii politici.
„Dacă va desemna pe cel mai slab, toate neajunsurile să cadă pe numele ei, ea trebuie să recurgă la un candidat foarte puternic cu un program anti-criză puternic. Poate atunci Şor, PSRM se vor gândi să voteze un guvern puternic, dar, în acest caz, se tergiversează procesul de declanşare al alegerilor parlamentare anticipate”, a spus Cârnaţ.
Invitaţii emisiunii au subliniat că nu toţi actorii politici care au purtat consultări cu preşedintele Maia Sandu îşi doresc alegeri parlamentare anticipate, din considerentul că nu se vor regăsi în următorul Legislativ.
Analistul politic, Ion Tăbârţă, este de părere că situaţia Maiei Sandu este una complicată.
„PAS spune că vor anticipate cât mai repede. Avem poziţia PAS, problema este cum se ajunge. Fie vorbim de desemnarea candidatului, când deja începe numărătoarea de 45 de zile. Sau nu se desemnează candidatul. Un guvern desemnat de Maia Sandu să fie votat de PSRM sau Şor, al doilea scenariu – care să nu desemnezi un candidat este complicat din punct de vdedere juridic, dacă va merge pe acest scenariu este clar că vom avea sesizări la CCM. Ea se poate trezi şi cu surprize de la Şor, PSRM, când i se impune un Cabinet de miniştri, ceea ce tergiversează alegerile. Situaţia Maiei Sandu este una destul de complicată”, susţine Tăbârţă.
Invitaţii emisiunii au spus că Maia Sandu ar putea solicita şi opinia cetăţenilor la desemnarea viitorului premier
„Spre exemplu, să propună câteva candidaturi şi să solicite şi poziţia cetăţenilor. Participarea cetăţenilor la identificarea unui candidat este benefică”, a precizat Teodor Cârnaţ.