România va oferi vaccinul anti-COVID Republicii Moldova. Anunțul a fost făcute de președintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei pe care o întreprinde astăzi la Chișinău.
„Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor R. Moldova prin furnizarea până la 200 de mii de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău în etapa imediat următoare a unei echipe de experți români care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. Însă, este necesară o cooperarea strânsă cu autoritățile de specialitate a R. Moldova și implicare”, a subliniat președintele României.
Totodată, Klaus Iohannis a mai adăugat că România va furniza, așa cum a mai făcut, medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților de COVID-19.
Mai mult, potrivit sursei, Ministerul Apărării Naționale din România va realiza transferul către R. Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.
La rândul său, Maia Sandu, în numele cetățenilor R. Moldova, i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit de România în aproximativ trei decenii, cât și pentru cel din acest ultim an marcat de pandemie. „Cetățenii R. Moldova au în continuare nevoie de ajutor pentru a ieși cu bine din criza sanitară și economică. Am discutat astăzi despre cooperare și asistență pentru combaterea virusului și ne bucurăm de deschiderea României, de oferi vaccinuri în R. Moldova cât mai curând. Aceste vaccinuri destinate în special lucrătorilor medicali vor salva vieți și ne vor ajuta să oprim răspândirea infecției. Desigur în perioada următoare va trebui să depășim și efectele crizei economice. Și aici, contăm pe sprijinul României, atât în plan bilateral, cât și prin vocea României în deciziile UE față de R. Moldova”, a subliniat președintele R. Moldova.
Noul pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, pe lângă oferirea vaccinul anti-COVID-19, se referă și la reluarea finanțării pentru proiecte concrete în baza unui grant nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, sprijin pentru agricultori sub formă de 6.000 de tone de motorină, sprijin pentru societatea civilă și mass-media în valoare de cel puțin 250 de mii de euro.