Citeam ieri revista presei moldoveneşti făcută de ruşii de la REGNUM. Interesantă. Uneori mult mai interesantă decât ne-am fi imaginat. Ruşii sunt foarte atenţi la toate mişcările politice care au loc la Chişinău, chiar mai atenţi decât ai noştri, şi nu prea le scapă nimic.
Foto: Frontnews.
Acum o săptămână scriam într-un articol despre cum a ajuns Partidul Social-Democrat din România să colaboreze cu Partidul Democrat din Moldova:
“Înainte de alegerile din aprilie 2009 nu doar în Republica Moldova erau doritori de a scăpa de comunişti. Astfel, au existat iniţiative la nivel european care au încercat să reorganizeze forţele social-democratice, adică de centru-stânga, în jurul unui singur partid capabil să minimizeze numărul de voturi exprimate în susţinerea PCRM. Ulterior, dacă Republica Moldova va reuşi să se integreze în Uniunea Europeană, această formaţiune politică nu ar fi avut probleme să se afilieze la social-democraţii europeni în parlamentul UE. Alegerea PSD-ului lui Dumitru Braghiş se datorează în mare parte denumirii acestei formaţiuni politice şi nu doctrinei (la Chişinău niciun partid, fie dreapta sau stânga, nu ştie de ce orientare ideologică este). Astfel, Titus Corlăţean a confirmat un lucru ştiut de toţi, afirmând că „… Braghiş nu s-a ţinut de cuvânt… ” şi anume că pe moldovikani nu te poţi bizui.
În consecinţă, după evenimentele din aprilie a avut loc reorientarea către un alt partid şi un alt lider politic, Marian Lupu, capabil să rupă voturi de la PCRM (un partid care trebuie să rămână în trecut).”
De ce mă repet? o să vă întrebaţi… . Pentru a mă face înţeleasă o să revin la revista presei moldoveneşti făcută de cei de la REGNUM (agenţie informaţională, care promovează interesele politice ale Moscovei), de care am amintit puţin mai sus.
Dacă acum câteva luni mulţi experţi politici de la Chişinău se întrebau pe cine mizează Kremlinul la alegerile prezidenţiale din Moldova, iar opiniile erau împărţite, oscilând când în avantajul lui Vlad Filat, când în cel al lui Marian Lupu, acum ruşii deschis ne spun: “Pariem pe Marian Lupu! El este campionul nostru!”
Interesant este faptul că repetă acelaşi lucru pe care l-a afirmat şi Titus Corlăţean: dorim reorganizarea stângii moldoveneşti în jurul unei formaţiuni politice, care va fi capabilă să rupă un număr important de voturi de la PCRM:
“La momentul actual în rândul experţilor au fost formulate câteva ipoteze cu privire la raţionamentul întâlnirii ambasadorului Rusiei cu diferiţi politicieni moldoveni. Principala este aceasta: Rusia este interesată ca în Moldova să fie creat un bloc unic de centru-stânga, care ar fi concurentul de bază pentru PCRM, dar şi pentru formaţiunile de dreapta.”
Ambiţioşi ruşii ăştia, mai ales că recunosc şi faptul că sustenabilitatea proiectului ar consta în destrămarea postelectorală a acestui hibrid politic, după modelul Blocului “Moldova Democrată”, care în 2005 era condusă de Serafim Urechean. Ruşii ne cunosc şi îşi dau seama că la moldoveni dragostea în orice alianţă nu durează patru ani, adică nici măcar cât un mandat de deputat, de continuitate la guvernare nici nu mai vorbim, … poate doar la comunişti, că doar ei gândesc în ţara asta la imunitate parlamentară pe termen lung.
Bine, bine: modelul este acelaşi, dar cu drepturile de autor cum rămâne, dar cu resursele financiare investite de europeni în acest proiect ambiţios? Dar mai contează ce spun europenii, ce gândesc ei despre noi? Nu … prea… .
VV le stă şi ruşilor în gât, Ghimpu şi mai tare (le-a şi provocat nişte dureri insuportabile cu unionismul lui pe care nici măcar nu-l ascunde), Filat (care mai nou dă rapoarte în faţa Bucureştiului) se joacă de-a asumatul tuturor problemelor în stat şi cum s-a ridicat aşa şi o să cadă (repede am în vedere, mult prea repede), deci singura variantă stabilă, care nu glăsuieşte împotriva Moscovei şi care are semnat un acord de colaborare cu “Rusia Unită” rămâne a fi Marian Lupu – candidatul docil, calm, căruia nu-i displac plimbările prin Piaţa Roşie. Concluzia: pariem pe Lupu… .