Societatea Română de Televiziune a venit cu mai multe precizări, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora TVR Moldova nu mai poate fi recepționat de către cetățenii din Republica Moldova, deoarece SRTv nu și-ar fi achitat obligațiile contractuale față de operatorul în domeniul difuzării programelor de radio și televiziune de peste Prut.
Astfel, instituția a precizat că în Republica Moldova, „utilizarea rețelelor analogice s-a sistat odată cu atingerea termenului limită de trecere la televiziunea digitală terestră, respectiv 1 martie 2020, conform deciziei autorităților de peste Prut. Așadar, decizia nu aparține Televiziunii Române. Deși SRTv şi-a manifestat intenția de a continua transmisia în sistem analogic şi după această dată, dar cu respectarea legislației din Republica Moldova, formulând o serie de solicitări în acest sens către autorităţile în domeniu din Republica Moldova, Consiliul Audiovizualului a răspuns că, odată cu atingerea termenului limită de trecere la televiziunea digitală terestră, respectiv 1 martie 2020, „utilizarea reţelelor analogice se sistează de drept”.
„Cu toate acestea, în prezent, canalul TVR MOLDOVA – investiţie strategică a statului român peste Prut – beneficiază de un mix de distribuţie care îi asigură acoperirea a peste 97% din populaţia Republicii Moldova (frecvenţa de televiziune analogică îi asigura o acoperire mai redusă, de 85% din populaţie):
1. TVR MOLDOVA a fost retransmis în toate reţelele de cablu din Republica Moldova şi în sistem digital terestru chiar de la momentul lansării, respectiv de la 1 decembrie 2013;
2. Licenţa pentru transmisia în sistem digital terestru DVBT-2 la nivel naţional, pe MUX A, este valabilă până la data de 01 aprilie 2023 şi a fost acordată canalului TVR MOLDOVA de Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova la 1 aprilie 2016. Transmisia digital terestră acoperă un procent de peste 95% din populaţie, prin intermediul primului multiplexor digital dat în exploatare în Republica Moldova la 1 noiembrie 2016;
3. De asemenea, în prezent, canalul TVR MOLDOVA este inclus în lista „must carry” a posturilor pe care distribuitorii de cablu de peste Prut sunt obligaţi să le retransmită în oferta lor, atât în sistem analogic, cât şi în sistem digital”, a informat SRTv.
Iar în ceea ce privește așa-zisele datorii pe care Întreprinderea de Stat Radiocomunicaţii le reclamă SRTv, televiziunea română consideră că pentru susţinerea unor astfel de doleanţe trebuie indicat un temei legal. „Întreprinderea de Stat Radiocomunicaţii, în corespondenţa pe care a purtat-o cu SRTv în decursul anului 2020, nu a reușit să ne indice sau să prezinte actul normativ care să le confere posibilitatea de a emite în sistem analogic şi după data de 1 martie 2020. În concluzie, postul TVR Moldova continuă să fie recepţionat de peste 97% din populaţia Republicii Moldova, mixul de distribuţie al postului SRTv fiind în acord cu legislaţia din Republica Moldova”, a subliniat Societatea Română de Televiziune .
Amintim că, luni, 4 ianuarie, Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Cultură și Media din Senatul României a declarat că semnalul analog al TVR Moldova nu mai poate fi recepționat de către cetățenii de peste Prut întrucât Societatea Română de Televiziune nu și-a achitat obligațiile contractuale față de Întreprinderea de Stat Radiocomunicații din Republica Moldova.